Lihtne nipp, kuidas maitserohelist külmikus kuni kuu aega värskena hoida

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Värsked ürdid teevad toidud nii ilusamaks kui maitsvamaks!
Värsked ürdid teevad toidud nii ilusamaks kui maitsvamaks! Foto: Shutterstock

Peotäis värsket maitserohelist võib tõsta su valmistatud toidu tavalise roa staatusest lausa restoranikvaliteedini, kirjutab Well+Good. Kui sa neid ise ei kasvata, saab maitserohelist kimbukestena osta poest, ent kahjuks ei kipu see eriti hästi säilima.

Siiski on mõned nipid, mille abil maitserohelist oma külmkapis või sügavkülmas mitu nädalat või isegi kuud värskena hoida. Andrea Mathis, Alabamas töötav toitumisnõustaja ütleb, et värsked ürdid on tema arvates üks tervisliku toitumise parimaid osi. «Kui ma valmistan soolaseid toite, magustoite või isegi kokteile, maitserohelise lisamine annab kõigile toitudele justkui elujõudu,» ütleb naine. «Minu lemmikud on rosmariin, basiilik, münt, tüümian ning till. Need mitte ainult ei muuda toidu välimust isuäratavamaks, vaid lisavad ka maitset ning aroomi, mis annab toidule erilise elegantsi.»

Kuidas maitserohelist külmikus kauem värskena hoida?

Mathis ise kasutab vaakumpakendajat, et maitserohelist värskena hoida. «Pakendaja tõmbab kogu õhu välja, mis aitab värskust hoida,» ütleb naine, kes hoiab pakendatud ürte külmikus. Vaakumpakendaja eemaldab kilekotist kogu õhu ning sisu ei rikne. Vaakumimeetodiga saad maitserohelist hoida värskena kuni aasta.

Kui tunned, et vaakumpakendaja on liiga suur väljaminek, saad oma maitserohelist säilitada ka lihtsamalt. Kõigepealt lõika umbes 1,3 cm pikkune jupp alumisest otsast maha, seejärel pane varred otsapidi külma veega täidetud klaasi. Kata maitseroheline lõdvalt kilekotiga ning hoia seda külmkapis. Selle meetodiga on võimalik ürte värskena hoida vähemalt kaks nädalat, tõenäoliselt ka veidi kauem. Lihtsalt vaheta vett ning täida klaasi, kui vaja.

Kuidas maitserohelist sügavkülmas värskena hoida?

Küünita oma jääkuubikuvormi poole. «Aseta maitseroheline kõigisse aukudesse kuubikuvormis, lisa vett ning lase jäätuda,» ütleb Mathis. «Neid ürdiseid jääkuubikuid võib lisada teetassi, kokteilidele ja mujale.» Mathis ütleb, et tema lisab neid kogu aeg igale poole.

Küpsetamise jaoks võid ürdid külmutada oliiviõlis. «Neid võid kasutada juurviljade praadimiseks, lisada neid ühepajatoitudesse või suppidesse,» ütleb naine. Külmutatud maitseroheline püsib sügavkülmas värskena umbes kolm kuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles