Palju õnne! ⟩ Täna 94-aastaseks saava Elizabeth II erinevad palged läbi kümnendite

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Video ei ole enam kättesaadav. Video ei ole enam kättesaadav.

Britannia kõige kauem troonil olnud monarh, Tema Majesteet Elizabeth Teine tähistab täna oma 94. sünnipäeva. Kuigi hetkel on kuninganna ametlik stiil üsnagi ühenäoline, on monarh oma pea sajand kestnud elu jooksul end siiski ka veidi teistsugustest külgedest näidanud.

Kuninganna Elizabeth II sel aastal koroonakriisiga õnnetult samale ajale sattunud sünnipäeva traditsiooniliste aupaukudega tähistada ei taha. Loodame, et tema suurejoonelise 95. juubeli ajaks on koroonapandeemia vaibunud ning terve maailm saab armastatud monarhi sünnipäevapidustustele meediakajastuse teel kaasa elada. Seniks tuleb aga piirduda varasemate kaadritega monarhi elust.

1938

12-aastane printsess Elizabeth ujumistrikoos.
12-aastane printsess Elizabeth ujumistrikoos. Foto: Rights Managed/ Illustrated London News Ltd/Mar/Scanpix

Pilt on tehtud Bath Club nime kandvas spordiga tegelevas härrasmeesteklubis aastal 1938, kus asus üks toonase Londoni kuulsamaid ujumisbasseine. Tegemist oli ühega väga vähestest härrasmeesteklubidest, kuhu ka naisi lubati. Klubi nimele viitavad initsiaalid BC ujumuskostüümi rinnal. Klubihoone sai 1941. aastal pommidega pihta ning härrasmehed pidid endale edaspidi teises hoones peavarju otsima.

1945

Toonane printsess Elizabeth Briti armee vormis.
Toonane printsess Elizabeth Briti armee vormis. Foto: Wikimedia Commons

Tulevane kuninganna andis oma panuse ka Teises maailmasõjas, mil ta teenis Briti sõjaväes, õppides seal autojuhiks ning mehhaanikuks. Armees teenis tulevane monarh välja nooremohvitseri auastme, mis tänapäeval on võrdne kapteniga.

Tulevane kuninganna Elizabeth II Teise maailmasõja ajal armees mehhaanikuks õppimas.
Tulevane kuninganna Elizabeth II Teise maailmasõja ajal armees mehhaanikuks õppimas. Foto: Rights Managed/ Illustrated London News Ltd/Mar/Scanpix

1952

Kuninganna Elizabeth II oma kroonimispäeval 2. juunil 1953. aastal Buckinghami palee rõdul koos prints Charlesi, printsess Anne'i ning oma abikaasa prints Philipi, Edinburghi hertsogiga.
Kuninganna Elizabeth II oma kroonimispäeval 2. juunil 1953. aastal Buckinghami palee rõdul koos prints Charlesi, printsess Anne'i ning oma abikaasa prints Philipi, Edinburghi hertsogiga. Foto: PA/PA Wire/Press Association Images/Scanpix

Kuninganna Elizabeth II sai ametlikult võimule 1952. aastal, mil suri ta isa kuningas George VI. Kroonimistseremoonia toimus 2. juunil 1953. aastal ning oli üks esimesi suuremaid sündmusi, mida kanti üle värske meediumi, televisiooni vahendusel ning sellel oli võtmeroll televisiooni populariseerimises üle terve Inglismaa. Tseremooniat jälgis teleri vahendusel rohkem kui 20 miljonit britti ning Põhja-Ameerikas vaatas sündmuse lindistusi pisut alla 100 miljoni vaataja.

1965

Kuninganna Elizabeth II koos perega Frogmore'i maja juures aprillis aastal 1965. Pildil on vasakult alustades prints Philip, Edinburghi hertsog, tema käed on prints Andrew õlgadel. Praegune troonipärija prints Charles kõdistab oma värskeima väikevenna, üheaastase prints Edwardi põske ning muidugi on pildil ka kuninganna ise ning tema ainus tütar, printsess Anne.
Kuninganna Elizabeth II koos perega Frogmore'i maja juures aprillis aastal 1965. Pildil on vasakult alustades prints Philip, Edinburghi hertsog, tema käed on prints Andrew õlgadel. Praegune troonipärija prints Charles kõdistab oma värskeima väikevenna, üheaastase prints Edwardi põske ning muidugi on pildil ka kuninganna ise ning tema ainus tütar, printsess Anne. Foto: Rights Managed/ Illustrated London News Ltd/Mar/Scanpix

1977

Kuninganna Elizabeth II tähistamas jalutuskäiguga Londonis 25 valitsemisaasta täitumist ehk hõbejuubelit 1977. aastal.
Kuninganna Elizabeth II tähistamas jalutuskäiguga Londonis 25 valitsemisaasta täitumist ehk hõbejuubelit 1977. aastal. Foto: Rights Managed/ Illustrated London News Ltd/Mar/Scanpix

Kuninganna kannab tänaseni avalikel üritustel tihti erksaid pastelltoone, aga miks? Arvatakse, et ta teeb seda seetõttu, et kõigil teda vaatama kogunenud alamatel oleks võimalus öelda "Ma nägin kuningannat!" isegi siis, kui tegelikult nägid nad vaid roosat udukogu. Igal juhul on see armas selgitus kuninganna värvilembusele. Lisaks näeme pildil ka väga huvitavat mütsi, mis tundub olevat kaunistatud justkui vahukommidega. Eks seegi stiilivalik jätkab briti kõrgklassi naiste seas tänaseni levinud kommet üsnagi metsiku ja lendleva disainiga mütse kanda.

1982

Pilt pärineb kõige värskema pisikese troonipärija prints Williami ristimiselt, mis leidis aset 4. augustil 1982. aastal. Kõige keskel istub uus ema, Walesi printsess leedi Diana Spencer, süles päevakangelane William. Tema külgedel istuvad tema ämm kuninganna Elizabeth II ning kuninganna Elizabeth, kuninganna ema, kes tähistas samal päeval oma 82. sünnipäeva. Nelja põlvkonda ühendaval fotol on ka pere meespooled, värske isa prints Charles ning tema enda isa, prints Philip.
Pilt pärineb kõige värskema pisikese troonipärija prints Williami ristimiselt, mis leidis aset 4. augustil 1982. aastal. Kõige keskel istub uus ema, Walesi printsess leedi Diana Spencer, süles päevakangelane William. Tema külgedel istuvad tema ämm kuninganna Elizabeth II ning kuninganna Elizabeth, kuninganna ema, kes tähistas samal päeval oma 82. sünnipäeva. Nelja põlvkonda ühendaval fotol on ka pere meespooled, värske isa prints Charles ning tema enda isa, prints Philip. Foto: Royalty/©TopFoto/Scanpix

1993

Kuninganna Elizabeth II tulistamas viimast lasku SA 80 püssist. Pilt on tehtud 9. juulil 1993. aastal, mil kuninganna külastas briti armee relvaassotsatsiooni (Army Rifle Association) sajandat juubelipidustust Bisley's.
Kuninganna Elizabeth II tulistamas viimast lasku SA 80 püssist. Pilt on tehtud 9. juulil 1993. aastal, mil kuninganna külastas briti armee relvaassotsatsiooni (Army Rifle Association) sajandat juubelipidustust Bisley's. Foto: Tim Ockenden/AP/Scanpix

Kuninganna võib küll välja näha nagu malbe vanaema, eriti sellest ajast alates, kui ta oma juustel halliks värvuda lasi. (See toimus umbes kümnendivahetusel, ehk aastal 1990.) Tegelikult ei ole Elizabeth aga mingi papist poiss. Vaevu täisealiseks saanuna teenis ta britte teises maailmasõjas autojuhi ning mehhaanikuna, ent tundub, et ta püssist laskmine pole monarhile võõras tegevus. Huvitav, kas kuninganna ka märki tabas?

2000

Kuninganna Elizabeth ning prints Philip millenniumivahetusel tähistamas Millennium Dome'i avamist ning uue aastatuhande saabumist.
Kuninganna Elizabeth ning prints Philip millenniumivahetusel tähistamas Millennium Dome'i avamist ning uue aastatuhande saabumist. Foto: Fiona Hanson/PA Wire/PA Images/Scanpix

Siinsel pildil loksub lõbustatud monarhi klaasis ilmselt aastavahetuste klassikaline jook šampanja. Kuninganna enda lemmikkokteil on aga segu džinnist ehk kadakamarjaviinast ning Dubonnet nime kandvast veinil baseeruvast aperitiivist.

2014

Kuninganna Elizabeth II lahkumas Kõige Auväärsema Bathi ordu teenistuselt Westminster Abbeys Londonis 9. mail, aastal 2014. Teenistus toimub iga nelja aasta tagant ning prints Charles, Walesi prints käib kohal iga kord, kuninganna ise aga igal teisel.
Kuninganna Elizabeth II lahkumas Kõige Auväärsema Bathi ordu teenistuselt Westminster Abbeys Londonis 9. mail, aastal 2014. Teenistus toimub iga nelja aasta tagant ning prints Charles, Walesi prints käib kohal iga kord, kuninganna ise aga igal teisel. Foto: POOL/REUTERS/Scanpix

Sõna "bath" tähendab inglise keeles vanni, seega võiks ordu nime oskamatult tõlkida ka Vanniorduks. Tegelikult viitab 1725. aastal asutatud ordu omapärane nimi ühele osale selle liikmeks saamise tseremooniast, mille käigus pidi tulevane rüütel ennast lisaks palvusele ja hingelisele puhtusele vahelduseks ka füüsiliselt ära pesema. Teadagi polnud toona vannis käimine ega üldine hügieen hoopiski sama, mis tänapäeval, seega võis seda rituaali toonases kontekstis üsnati omapäraseks pidada. Ordu kohta võib rohkem lugeda siit.

2019

Kuninganna Elizabeth II saabumas 2019. aasta 10. mail Windsoris toimunud hobuste võiduajamisele. Pildilt leiab kuninganna oma Range Roveri roolis.
Kuninganna Elizabeth II saabumas 2019. aasta 10. mail Windsoris toimunud hobuste võiduajamisele. Pildilt leiab kuninganna oma Range Roveri roolis. Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP/Scanpix

Hoolimata oma kõrgest east sõidab kuninganna jätkuvalt ise autoga ning teda leiab nii mõnigi kord ka hobuste seljast. Tundub, et aktiivsusest täna 94-aastaseks saaval monarhil puudu ei jää ning loodame, et kuue aasta pärast saame tähistada ka tema sajandat sünnipäeva. Palju õnne Tema Majesteet Elizabeth II!

Artiklis on kasutatud infot kuninganna kohta käivalt Wikipedia lehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles