PANDEEMIA PITSITAB ⟩ Õige pea võivad turult kondoomid otsa saada

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Töötaja testib Karexi tehases kondoomide vastupidavust. Foto on tehtud aastal 2012.
Töötaja testib Karexi tehases kondoomide vastupidavust. Foto on tehtud aastal 2012. Foto: BAZUKI MUHAMMAD/REUTERS/Scanpix

Üle kogu maailma võib varsti märgata kondoomide defitsiiti, kuna koroonaviiruse tõttu pidi maailma suurim preservatiivide tootja oma tehased sulgema.

Malaisia firma Karex Bhd valmistab maailmas iga viienda kondoomi, kuid alates eriolukorra kehtestamisest pole nende kolmest vabrikust tulnud ühtki uut kondoomi. See tähendab, et juba on maailmas puudu 100 miljonit preservatiivi, mida tavaliselt müüakse näiteks Durexi kaubamärgi all, kirjutab Reuters.

Firmale anti luba eelmisel reedel oma tootmist jätkata, kuid vaid 50 protsendi töötajatega. Nimelt peetakse nende tehase toodangut eluliselt oluliseks kaubaks, mistõttu eriolukorras võib töö osaliselt edasi minna.

«Vabrikute töö taastamiseks läheb aega ning meil on keeruline nõudlust vaid poolte töötajatega täita,» ütles firma juhataja Goh Miah Kiat. «Üle kogu maailma tekib kondoomidest puudus ja see saab olema hirmutav.» Kõige rohkem painab ta hinge mure humanitaarprogrammide pärast, mis tegutsevad näiteks Aafrikas. «Puudus ei kesta vaid paar nädalat, vaid võib püsida kuid,» hoiatas Goh.

Durexi veebipood on avatud ning nõudlus püsib. «See on hea, sest meeldib see teile või mitte, kondoomid on eluliselt vajalikud,» ütles Goh. «Arvestagem, et praeguses olukorras ei taha inimesed lapsi saada. Ajad on lihtsalt liiga ebakindlad.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles