RETSEPT ⟩ Valmista ise üks kohev ja retrohõnguline sai

Elis Vaiksaar
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Foto: Shutterstock

Kuna viilutamata saiad on meie poelettidelt haihtunud siis õige aeg võtta ette üks korralik saiategu. Esmapilgul raketiteadusena näiv üritus on selle retsepti järgi tehtuna lihtne nagu lapsemäng. Sama retsepti järgi on võimalik valmistada nii maitsvaid palmiksaia, keerdsaia kui ka tavalist vormisaia.

Vaja läheb:

  • 0,5 l piima
  • 30–40 g pärmi
  • 1 sl suhkrut
  • 1 tl soola
  • 50–100 g rasva või margariini
  • 850–900 g jahu

Hõõru pärm tainakausis koos ühe teelusikatäie suhkruga vedelaks. Lisa leige piim koos sulatatud margariini või rasvaga. Samuti sool, ülejäänud suhkur ning järk-järgult lisa ka jahu. Sõtku tainast, kuni see käte ja kausi küljest lahti lööb.

Puista tainale veidike jahu, kata rätikuga ning lase soojas kohas kerkida. Kerkinud tainas sõtku korralikult läbi ning jaga see 2–3 osaks. Vormi osast pätsid, palmik- või keerusaiad.

Palmiksaiade valmistamisel jaga iga tainatükk omakorda kolmeks osaks, millest veereta 40–50 cm pikkused rullid. Aseta kolm rulli üksteise kõrvale ning alusta palmimist rullide keskkohast: esiteks palmita üks ots ning seejärel teine.

Keerusaiade valmistamisel jaga taignatükid kaheks osaks ning veereta neist valmis jämedamad rullid. Seejärel keera nad kahe kaupa köietaoliselt kokku.

Vormitud saiad tõsta võitatud plaadile, kata rätikuga ning lase kerkida. Kerkinud saiad määri piima või munaga kokku ning soovi korral võid peale puistata ka mooniseemneid. Aseta päts ahju ning küpseta keskmise kuumuse juures 25–30 minutit. Saia võid küpsetada ka piklikus vormis. Vormis küpsetatud saiad jäävad üldiselt mahlasemad.

Aseta küpsed saiad tainalauale või puitrestile, pintselda leige veega ning kata taas rätikuga, et koorik jääks pehmem.

Naudi soojalt koos võiga.

Head isu!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles