8 tervislikku alternatiivi kommidele

Marju Ränk
Copy
Foto: Shutterstock
Ükski inimene ei peaks end magusaisu pärast kehvasti tundma. Kui on isu, siis on - sinu võimuses on teha enda keha ja meele jaoks paremaid valikuid. Lisaks suurele suhkrukogusele leidub neis tervisele kahjulikke kunstlikke värv- ja maitseaineid.
Kui soovid vähendada II tüüpi diabeedi tekkimise riski, asenda kommid nende alternatiividega:
 
Puuviljad
Värsked puuviljad vähendavad magusaisu ja sisaldavad antioksüdante, kiudaineid ja mineraale. Kuivatatud puuviljad on samuti parem valik, kui kommid, kuid neid tasub mõõdukalt tarbida. Säilita puuvilju ja marju sügavkülmas, sest siis on need vajadusel alati kättesaadavad. Lisaks võid valmistada smuuti ja külmutada jäätisevormis.
 
Pähklisegu
Kauplusest on võimalik saada mitmesuguseid pähklisegusid, mis sisaldavad muuhulgas ka seemneid ja kuivatatud puuvilju. Pähklisegudest saab hulga kiudaineid, proteiine ja kasulikke rasvu.
 
Avokaadošokolaad
Vaheta kauplusest saadav suhkrustatud šokolaad koduse avokaadošokolaadi vastu välja. Saad selle hõlpsasti ise valmistada, segades purustatud avokaado ja kakaopulber tilgakese taimse piimaga. Soovi korral võid segu maitsestada näiteks agaavisiirupiga.
 
Ahjuõunad
Ahjus valmistatud õun maitseb hästi igal ajal. Lõika õunad viiludeks ja tilguta neile peale veidi kookosõli. Raputa peale kaneeli ja lükka umbes 20 minutiks 180 kraadisesse ahju.
 
Magusad kikerherned
Kikerhernestes sisaldub kõike seda, mida kommidest ei saa - kiudaineid, vitamiine ja mineraalaineid.

Röstitud kikerherned aitavad kenasti magusaisu taltsutada. Vala keedetud kikerherned ahjuplaadile ja küpseta 200 kraadi juures umbes 15 minutit.
Samal ajal, kui kikerherned on ahjus, sega supilusikatäis oliivõli, supilusikatäis kaneeli, kaks supilusikatäit kookos- või pruuni suhkrut ja teelusikatäis soola. Võta kikerherned ahjust välja, sega need seguga läbi ja rösti ahjus veel 15 minutit.
 
Tervislik küpsisetaigen
Kes meist ei armastaks küpsiseid? Tervisliku, taimse ja kõhusõbraliku küpsisetaigna valmistamiseks läheb vaja:
 
1 purk keedetud kikerherneid
3 supilusikatäit pruuni suhkrut
3 supilusikatäit kaerahelbeid
2-3 supilusikatäit maapähklivõid
1 supilusikatäis taimset piima
2 teelusikatäit vaniljeekstrakti
1/8 teelusikatäis söögisoodat
näpuotsaga soola
šokolaadinööpe või purustatud šokolaadi
 
Valmistamisõpetus:
Sega kõik koostisosad kokku ja imemaitsev tainas ongi valmis.
 
Tumeda šokolaadiga maasikad
Tumedasse šokolaadi kastetud maasikad aitavad kenasti magusaisu vähendada. Maasikad sisaldavad sulle kasulikke antioksüdante. Valmistamiseks sulata tume šokolaad vesivannil, kasta maasikad sisse ja aseta küpsetuspaberile. Kui kõik maasikad kaetud, pane need korraks sügavkülma, et šokolaad taheneks (15 minutit on piisav).
 
Kuivatatud puuviljarullid
Maitsvad puuviljarullid on armsa väljenägemisega ja naturaalse magususega. Neid on kodus ülimalt lihtne valmistada. 
 
Valmistamiseks vajad:
350-500 grammi mangot
2-3 supilusikatäit agaavisiirupit, steviat või mett
2 supilusikatäit sidrunimahla
 
Valmistamisõpetus:
Blenderda mangod ühtlaseks püreeks. Lisa magusaine ja sidrunimahl. Sega läbi ja kalla segu küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kiht peaks jääma üsna õhuke. Aseta plaat 60-70 kraadisesse ahju 4-6 tunniks. Kui segu paistab pealt kuiv, võta ahjust välja ja lase sel õhu käes jahtuda. Lõika sobivas mõõdus ribad, mille hiljem rulli keerad. Head nautimist!
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles