6 raudkindlat nippi, mis aitavad rämpstoidu isule vastu seista

Liisbet Saue
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Foto: Shutterstock

Stress vaevab ja käsi sirutab iseenesest millegi magusa ja lohutava (või rasvase ja soolase) järele? Kui see on tuttav olukord, ei ole sa üksinda.

Toitumisspetsialistid ja psühholoogid jagavad väljaandes Men'sHealth parimaid nippe, kuidas stressist tingitud rämpstoidu isule vastu seista. 

  • Haara kaneeli järele. «Kui mul on tass, natuke keevat vett, kaneelipulk ja teelusikatäis mett, on mul kõik olemas, et stressis olles magusaisu vastu võidelda,» sõnab psühholoog Susan Albers. On kliiniliselt tõestatud, et kaneel aitab insuliini taset kontrolli all hoida. Hea nipp on lisada pisut kaneeli kohvile. 
     
  • Tee 15-minutiline jalutuskäik. «Kui stress, igavus, kurbus või mõni muu emotsioon sunnib sööma, lähen välja jalutama või jooksma,» sõnab toitumisspetsialist Jessica Fishman Levinson. «Liigutamine vabastab endorfiine, mis aitavad lõõgastuda ja värske õhk on juba iseenesest loomulik stressimaandaja,» selgitab ta. Ühe Austraalias tehtud uuringu järgi aitab kõigest 15-minutiline jalutuskäik vähendada magusaisu.
     
  • Mõtle välja, mida söömise asemel teha. «Söömine ei lahenda kunagi seda probleemi, mis sinus stressi tekitas,» ütleb toitumisspetsialist Deborah Beck Busis, «küll aga võib tekitada uue, et kuidas kaalu kaotada.» Mõnikord me sööme selleks, et enda tähelepanu kõrvale juhtida. Kui sa tahad midagi teha, tee mõned harjutused ja väsita ennast. Või haara telefon ja vaata pilte oma viimasest puhkusest või perekonnaliikmetest. 
     
  • Söö avokaadot. «Tervislikud rasvad, proteiin ja kiudained avokaados kingivad sulle küllastustunde,» ütleb Levinson. 
     
  • Mõtle pikas plaanis. «Uuringud on näidanud, et lohutustoidust saadav rahulolu kestab kõigest kolm minutit,» sõnab Albers, selgitades, et numbri silme ees hoidmine on tavaliselt abiks. «Küsi endalt, mis tekitab sinus parema enesetunde pikemaks ajaks kui kolm minutit.»
     
  • Vali õiged snäkid. «Kui sa tead, et ei suuda näksimisele vastu panna, varu endale õiged snäkid: beebiporgandid, õunaviilud, seller,» soovitab toitumisspetsialist Jennifer Nasser. «Kui eelistad näksida midagi magusat, miksi magus asi millegi valgurohkega, näiteks kodujuust mee ja kaneeliga,» soovitab ta.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles