12 asja, millele ei tasuks toidupoes enam raha kulutada

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Foto: Shutterstock

Supermarketid on väga osavad pakkuma meile mugavustooteid. Kuid on väga palju eelvalmistatud toite, mida on märksa odavam, tervislikum ja parem ise kodus teha.

Siin on mõned neist asjadest, millele ei tasuks enam raha kulutada.

  1. Salsa. Tortillasipsidega käib ikka kokku salsa ning neid leidub mitmetes erinevates purgikestes. Samas saad selle kodus lihtsalt kokku keerata, sul läheb vaja vaid tomateid, sibulat, peterselli, jalapenosid, laimimahla ja soola.
  2. Hummus. Kodus on väga lihtne hummust ise valmistada, samuti on see odavam kui poeriiulilt leitav. Sul on vaja vaid kikerherneid purgis, sidrunimahla, köömneid, tahinit, vett ja oliiviõli. Purusta köögikombainis ja serveeri paprikapulbriga.
  3. Pesto. Kalamaja hipsterid on juba kursis, et kodus pesto valmistamine on imelihtne ning samuti saab tulemus maitsvam. Omatehtud pestoks on sul tarvis vaid veerandtundi ja piiniaseemneid, parmesani, basiilikut, oliiviõli ja küüslauku.
  4. Tomatikaste. Poes müügil olev tomatikaste sisaldab sageli väga palju suhkrut ja soola. Õnneks on selle ise valmistamine lihtne, õige kastme saladus peitub aeglases podisemises.
  5. Köögiviljapuljong. Ise puljongi valmistamine on hea viis vähendada oma soolatarbimist ning kasutada ära köögiviljajäägid. Puljongit saad ka kuubikutena sügavkülmutada.
  6. Tšilliõli. Imeline lisand pitsale, pastale ja salatile. Poes on see õli kallis, kodus saad aga ise timmida nii vürtsikust kui ka säästa rahaliselt.
  7. Müsli. Poest ostetud müslis võib leiduda tohutult suhkrut, kuigi seda reklaamitakse kui tervislikku hommikusööki. Seda on ise kodus valmistada aga väga lihtne. Rösti kaerahelbed koos pähklite, seemnete ja kookoshelvestega, maitsesta mee või vahtrasiirupi ja kaneeliga ning miksi lemmiku kuivatatud puuviljaga. Õhukindlas topsis säilib see toatemperatuuril kuu aega.
  8. Energiabatoonid. Sarnaselt müslile on needki suhkrust enamasti pungil, nii et parem võta nende küpsetamine ise ette.
  9. Küüslauguleib. On raske vastu panna soojale, võisele küüslauguleivale, kuid seda on koduski väga lihtne valmistada. Lisa lihtsalt võile küllaldaselt küüslauku ja natuke soola, enne kui selle leivale või saiale määrid. Küpseta ahjus või leivaviilude korral pannil.
  10. Limonaad. Mitte miski pole võrreldav isetehtud limonaadiga, lisaks on selles kordades vähem suhkrut kui poejookides. Võta kuus sidrunit kuue tassitäie külma vee kohta, lisa tass suhkrut ja ongi serveerimisvalmis.
  11. Ketšup. Kui sa oled kord juba maitsnud isetehtud ketšupit, siis sa enam poe oma ei tahagi. Vaata siit, kuidas seda ise teha!
  12. Smuutid. Kaunid küll poelettidel vaadata, aga kas sa oled ka nende eelvalmistatud smuutide hindasid näinud? Osta ise värsket puuvilja, sega see erinevate pähklite, vürtside, seemnete ja piima või jogurtiga ning kindlasti leiad endale mitu uut lemmikmaitsetki, raha säästmisest rääkimata.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles