Tõeline suvemaius: koogel-moogel Taani moodi

Hanneli Rudi
Copy

Kui Eestis süüakse suviti kama, siis taanlaste suvetoit on Koldskål. Seda saabki teha vaid soojal ajal, sest petti Taanis talvel ei müüda. «Soojal suvel teenivad piimatootjad suurt kasumit, sest petti müüakse hiiglaslikes kogustes,» ütles Taani suursaadik. Kuigi taanlased armastavad seda kogelmogelit meenutavat magustoitu väga, külalistele seda üldjuhul ei pakuta, sest see on liiga argine roog. Koldskåli tegemine on nii lihtne, et sellega saab hakkama ka nelja-aastane. Magustoitu lisatavaid küpsiseid ei pea ise tegema, sest neid müüakse kõigis poodides ja need on ka ühed odavamad.

Taani saatkonna koka Keiti Kalveti retsept.

 Koldskål

Koostis:

3 munakollast

150 g suhkrut

1/2 vanillikauna

1/2 l petipiima

1/2 l hapupiima

1 sidruni riivitud koor ja mahl

1 peotäis sidrunmelissi

suvemarjad

kammerjunkeri küpsised

Vahusta munakollased suhkruga heledaks vahuks. Lisa vanillikauna seemned ja aeglaselt segades/vahustades pett, hapupiim, sidrunikoor ja sidrunimahl.

Pane enne serveerimist 2–3 tunniks külmkappi!

Serveeri koos kammerjunkeri küpsiste ja suvemarjadega.

Kammerjunker

250 g jahu

2 tl küpsetuspulbrit

100 g suhkrut

1/2 vanillikauna/vanillisuhkrut

1/2 tl kardemoni

100 g võid (toatemperatuuril)

1 muna

1/2 dl piima

Sega jahu, küpsetuspulber, suhkur, vanill, kardemon. Lisa või, sega puhaste kätega, kuni tekib ühtlane purutaoline segu. Lisa muna ja lõpuks piim ning sega võimalikult vähe, et moodustuks ühtlane tainas. Pane üheks tunniks külma.

Küpsetamine:

Vooli tainast väikesed pallid ja küpseta kuni 10 minutit 175 kraadi juures. Võta küpsised ahjust välja, lase pisut jahtuda ja lõika pooleks (kui on veel soojad) ning pane ahjuplaadile, lõikepind allpool. Küpseta uuesti 100 kraadi juures umbes 45 min. Lase jahtuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles