Kuidas 50 euroga nädalas kogu pere ära toita?

Angela Blumkvist
, Sõbranna.ee tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Populaarses rahatarkuse grupis #Kogumispäevik keskendutakse veebruarikuus toidukulude vähendamisele. Oma kolmeliikmelise perekonna püüab 50-euroga nädalas ära toita ka tuntud blogija Liisa Pärnpuu.

Liisa pere on juba aastaid oma nädalamenüüd planeerinud, kuid kunagi varem pole suudetud kogu pere vähema kui 70-euroga nädalas ära toita. Kompamaks piire ja end mugavustsoonist välja lükata, otsustati vastu võtta ka väljakutse oma toidueelarvet korralikult piirata.

«Tahtsin kogu perekonna proovile panna ja näha, kui kavalalt suudame väiksema eelarvega majandada ja kuidas selle käigus tekkivaid murekohti lahendada,» selgitas ta.

1. Kui suured olid toidukulud varasemalt, ehk kui palju säästsite?

Varasemalt on meil tavapärase nädalamenüü peale kulunud umbes 100 eurot. Tavaliselt sooritame suurema ostu korra nädalas e-poest, mille maksumus tuleb keskeltläbi 70-80€. Seejärel laristame üsna mõtlematult igapäevaste pisiostude peale veel 20-30€. Hetkel oleme aga väljakutse raames juba kaks nädalat kenasti 50€ toidukorviga läbi ajanud, emotsioonioste vältinud ja seega on sääst juba märkimisväärne.

2. Mida toidukorvi analüüsides õppisid?

Väljakutse raames majandan üsna limiteeritud eelarvega ja olen hakanud hindu veelgi enam analüüsima kui varem. Minu jaoks on olnud alati oluline leida soodne pakkumine, aga tihtipeale olen valinud juba kindlaks kujunenud tooted ja magusad soodushinnad on seeläbi jäänud märkamata. Nüüd olen aga hakanud üsna tõsiselt jälgima toodete kaalu ja hinna suhet, täites seeläbi ostukorvi hoopis mahukamate ja soodsamate toodetega kui varem. Küll aga tasub mainida, et vaatamata väiksemale kulusummale, ei ole ma nõus kompromissi tegema toidukraami tervislikkuse osas. Näiteks ei ole ma nõus valima Eesti kurgi asemel Hispaania kurki ja vabakasvatusmunade asemel puurikanade mune, kuigi hinnas saaksin niiviisi olulise võidu. Milles me aga suure säästuvõimaluse avastasime, on kohv. Varasemalt tarbisime kulukat kapslikohvi, millele kulus nädalas umbes 12€. Nüüd võtsime kasutusele aga presskannu, millele kulub nädalas vaid 3€.

3. Mis oli esimese nädala juures kõige keerulisem ja kuidas oma eesmärgi täitsite?

Alustasime esimest nädalat kohe pisikese probleemiga. Olime täpselt välja kalkuleerinud sobivad retseptid ja vajalikud toiduained. Kahetsusväärsel kombel oli aga esimesse retsepti kuuluv riis, riknenud. Seda avastasin aga alles peale toidu valmimist. See tähendas meie jaoks ühe kindla toidukorra puudumist ja pidin kärmelt midagi asemele nuputama. Siinkohal tasuks ka mainimist, et meil ei ole kodus ei erilisi kuivaine- ega ka purgivarusid, mis teinekord hädast kenasti välja aitaksid. Klapitasin siiski toidukorrad ääri-veeri kokku ja valmistasin hoopis pannkooke.

4. Mis nõuandeid oma kogemuse põhjal jagaksid – mis aitaks toidueelarvet vähendada?

Alusta koduste ja turvaliste soodsate retseptidega, et algselt jääks toidukorvi ka pisut varuraha, juhul, kui tõesti on tarvis midagi nädala jooksul juurde osta. Planeeri kõik toidukorrad ja ostle soodustoodete osakonnas. Võrdle erinevate poodide hindu ja vali soodsaim!

5. Kas Sul kujunes välja ka mõni lemmik-retsept?

Et oleme säästumenüüd hetkel vaid kaks nädalat praktiseerinud, olen kokanud üsna tavalisi ja turvalisi koduseid roogasid. Küll aga imestan juba praegu, kui loov ma suudan olla olukorras, kus poodi minek on keelatud, aga tahaks siiski näksida. Lisaks sellele, et olen valmistanud maitsvaid toite nagu boršisupp, ühepajatoit, karjuse pirukas, pad thai ja burgerid, olen nuputanud ka põnevaid magusroogi nagu keefiritaignast marjakook, mandlite ja datlitega energiapallid ja ka imemaitsvad munavabad pannkoogid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles