Kuidas kiiresti ilusaks saada: magustoidu retsept 1920ndatest

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitejanna Sally Rand. 1920.
Näitejanna Sally Rand. 1920. Foto: akg-images / akg-images

Erinevalt ülejäänud Euroopast, kus valitses pärast esimese maailmasõja aegset normeeritud toitu väga kassilik ja ahtake siluett, juhinduti 1920ndate Eestis  endiselt Willendorfi Veenuse volüümikatest vormidest ja kõhnukest inimest peeti kehvikuks. 

Sihvaka joone eestkõnelejateks olid 20ndatel nii Coco Chanel kui tollaste moeajakirjade illustraatorid. Naised proovisid kõikvõimalikke meetodeid, kuidas end võimalikult pesulauaks piitsutada — nii rangete dieetidega kui sporti tehes, mis oli paljudele esmakordne kogemus. 

 Ajakirja The Bystander kaas 1927. aastast. Flapper girl, kes naudib napsu ja sigaretti, ent toitu mitte nii väga. Kunstnik: Bevan Petman.
 Ajakirja The Bystander kaas 1927. aastast. Flapper girl, kes naudib napsu ja sigaretti, ent toitu mitte nii väga. Kunstnik: Bevan Petman. Foto: Rights Managed / Illustrated London News Ltd/Mar

Eestis ei peetud kõhna inimest tollal sugugi ilusaks, vaid pigem kehval elujärjel olevaks, ja seetõttu levis rahva seas tõhus magustoit, kuidas keret juurde kasvatada. Selle retsepti pani kirja Johannes Põld oma raamatus «Tarvilik käsiraamat kõigile».

«Allpooltähendet vahend on paljude poolt proovitud ja on kindel ning võrdlemisi odav kõhna inimese lühikese ajaga rammusaks minemiseks,» kirjutas autor. 

Vaja läheb: 

  • kakaod 200 g
  • rõõska koort ¾ liitrit
  • puhast sulatatud searasva 100 g
  • värsket rõõsakoore võid 200 g
  • suhkrut maitse järele

Valmistamine

«Kakao ja rõõsk koor keedetakse koos, lisandatakse sulatatud searasv ning viimaks või ja maitse järele suhkrut. Lastakse viis minutit keeda, võetakse tulelt, valatakse savianumasse ja hoitakse jahedas kohas. Võetakse kolm korda päevas, igakord supilusikatäis, ühe klaasi sooja piimaga. Korrapärasel tarvitamisel on kõhn inimene juba nädala pärast kaalus võtnud juurde,» kinnitab Johannes Põld. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles