6 asja, mida ei tohiks kunagi valamust alla lasta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Pärast söögivalmistamist nõusid pestes on muidugi väga mugav igasugu toidujäänused ja muu jama koos veega kraanist alla lasta, kuid mõne asjaga võib nõnda torud täiesti ära rikkuda.

Toidurasv

Kraanist alla valatud rasv ummistab nii  maja torusid kui tänavatorustikku. Ajapikku võivad need täiesti umbe minna. Kraanikaussi ei tohiks peale toiduõli sattuda ka salatikastmeid, võid, majoneesi ja searasva.

Jahu

Veega kokku puutudes jahu paatub ja sellest tekib kõva kiht, mis koguneb toruseintele ja hakkab ajapikku ummistusi tekitama. Tainas ja jahu tuleks kindlasti kraanikausist eemal hoida.

Ravimid

Veega alla lastud ravimikemikaalid jõuavad ringiga tagasi joogivette ja saastavad keskkonda. Kasutamata jäänud või aegunud ravimid tuleb viia apteeki või kohalikku ohtlike jäätmete vastuvõtupunkti. 

Puuviljade kleepsud

Puuvilju pestes võib kergesti juhtuda, et neile jäävad külge kleepsud, mis veega alla uhutakse. Need kleepsud vees ei lagune ning ummistavad seetõttu nii torusid kui veefiltreid ja -pumpasid.

Kohvipaks

Kohvipaks koguneb torudes känkraks ja tekitab ummistusi. Torumeeste sõnul on kohvipaks üks peamisi ummistuste põhjustajaid. Kohvipaks sobib hästi komposti sisse. Kui sul oma aeda ei ole, pane see bioloogiliste jäätmete hulka, aga ära vala vetsupotti ega kraanikaussi.

Munakoored

Muna koorides peab olema tähelepanelik, et koored ei satuks kraanikaussi. Väikesed teravad kooretükid jäävad torudesse ja nende külge jääb kinni muu praht, mis lõpuks toru ummistab.

Allikas: Taste of Home

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles