Kuidas süüa planeedisõbralikult?

Maitsemeel.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: MARCELO DEL POZO / REUTERS

Rahvusvaheline teadlaste töörühm on loonud plaani, mille abil pidevalt kasvavat elanikkonda ära toita ja ühtlasi Maa ökosüsteemi säilitada.

Maailmas tervikuna  tuleks vähendada tarbitava liha hulka poole võrra, seevastu tarbitavate taimsete valkude ja köögiviljade kogust kahekordistada. 

Nädalas võiks soovituste kohaselt süüa punast liha seega vaid sada grammi. Kala või linnuliha võib süüa kaks korda rohkem ehk umbes 200 grammi, kirjutab ERR.

Vt https://novaator.err.ee/903511/teadlased-esitlesid-planeedisobralikku-toidusedelit. 

Võrdlusena sõi iga inimene Eestis 2017. aastal sea- ning veise- ja lambaliha keskmiselt kokku peaaegu 54 kilogrammi. Sõltuvalt täpsest piirkonnast erineb jõupingutuste ulatus seega märkimisväärselt. Eurooplased tervikuna peaksid vähendama söödava loomaliha hulka 77 protsenti ja sööma 15 korda rohkem pähkleid ja seemneid, et anda kliimamuutuste pehmendamiseks oma õiglane panus.

Edasi loe ERRi portaalist:

https://novaator.err.ee/903511/teadlased-esitlesid-planeedisobralikku-toidusedelit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles