Pähklivõi aitab magusaisu taltsutada, kuid ta on ka mitmeti kasulik

Maitsemeel.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kun Piyanush / PantherMedia / Kun Piyanush

Tahaksid rammusat toitu nautida ja samal ajal ka midagi kasulikku oma kehale teha? Erinevad pähklivõid on selleks väga arukas valik.

Praegu, mil keha vajab eriti palju energiat, vitamiine ja mineraale, tasub tutvust uuendada suurepärase pähklivõiga. Pööra ekstra tähelepanu sellele, et tooted ei sisaldaks suhkrut, soola, palmiõli ega säilitusaineid, mida tuleb paraku liigagi tihti ette. Sellisest pähklivõist pole tervisele aga kõige vähematki kasu. Kindlapeale minek on valida öko- või mahekvaliteediga tooted, mis koosnevad sajaprotsendiliselt pähklist. 

Miks üldse pähklivõid kasutada?

Süüa tehes saad pähklivõid nii magusates kui soolastes retseptides pea piiramatult rakendada — määri kas pannkoogile või leivale, miksi moosiga või sega supi ja kastme sisse. Õuna- ja banaaniviiludega smuutis vaigistab ta magusaisu nagu möödaminnes.  Mitte et seda ei võiks puhtal kujul manustada. 

Maapähkivõi

Seda on müügil nii kreemja kui krõmpsuva ehk väikeste pähklitükkidega. Tõsi, ta sisaldab palju kaloreid (643 kcal 100 grammi kohta), kirjutab Freundin, aga see-eest ka hulgaliselt küllastumata rasvhappeid. Lisaks leiab võist palju valku, kiudaineid ja magneesiumit. Pähklivõi söömisega saab lihasmassi üles ehitada ja samal ajal luutihedust tugevdada. Üks Ameerika uuring avaldas hiljuti, et maapähklivõi tarbimsega saab II tüübi diabeeti 30 protsendi võrra vähendada. 

Mandlivõi

Ka mandlivõi on hiilgav valguallikas, kuid edestab maapähklivõid oma veelgi kõrgema magneesiumisisaldusega. Mandlivõis sisalduvad magneesium ja vask üheskoos toimivad vererõhku alandavalt. Seegi pole veel kõik: mandlivõis on ka palju E-vitamiini. E-vitamiin on antioksüdant, mis kaitseb rakke vabade radikaalide ehk siis vananemise eest. 

Kašupähklivõi

Kašupähkli- ehk indiapähklivõi mõjub tänu oma valgusisaldusele hästi lihaste tekkele, kuid aitab ka pärast ohjeldamatut sportimist taastuda. Kašupähklid on L-trüptofaanirikkad, mis on aminohape, mida keha vajab õnnehormooni serotoniini tekkeks. Kašupähklivõi langetab ka kolesteroolitaset. 

Hea uudis on see, et  kõik pähklivõid sisaldavad väärtuslikke rasvhappeid ning taimseid valke ja aitavad mõõdukates kogustes isegi alla võtta. Nad tekitavad täiskõhutunnet pikaks ajaks ja hoiavad veresuhkrutaseme madalal, mis ennetab omakorda näljasööste. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles