Ameerika uued koolitoidureeglid lubavad rohkem soola, suhkrut ja rasva

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: / ©The Image Works / TopFoto

President Donald Trumpi administratsioon on otsustanud vähikäigu kasuks, mis puudutab Obama ajastul algatatud tervislikumate koolilõunate kampaaniat. Ameerika kohvikutes on taas oodata piimatööstuse suuremat võimu ja see  tähendab omakorda rohkemat rasva, suhkrut ja soola koolitoidus, kirjutab Bloomberg Businessweek.

Kui Obama ajal tehti muudatusi ka Ameerika õpilaste koolitoidus, suurendades puu- ja juurviljade ning täisteratoodete osakaalu, vähendades soolakogust ja pakkudes rasvavaba šokolaadipiima, siis nüüd puhuvad teised tuuled. 

Üks Obama tervislike toidureeglite tagajärg oli ka väiksem piimamüük aastatel 2011–2015 ja see ei meeldinud paljudele. 

«Inimesed joovad palju vähem piima. Piimatööstus on tõsistes raskustes,» ütles toidu- ja põllumajandustoodete reporter Lydia Mulvany, Bloombergi raporti üks kaasautoreid, CBSN Fridayle.  «Paljud põllumehed ei saa mitte mingit kasu. Piimahind on tõesti madal, nii et see on piimatööstusele karm aeg.»

Nüüd tahab Trumpi administratsioon seda asja muuta ja piimatööstuse tagasi pjedestaalile tõsta. Nagu Mulvany ütles, ei joo piimatööstuse sõnul «lapsed nii palju piima, kui sellele ei ole antud lisamaitset, ja et neile tõesti maitseb see lisarasv, selle maitse». 

Uued koolitoidujuhised, mis jõustusid eelmise aasta detsembris, on tervislikkuse osas tublisti lõdvenenud. Tagasi on suurema rasvasisaldusega šokolaadipiim, rafineeritud jahust saiad ja pitsad. 

Muudatusi nimetatakse võiduks neile toiduettevõtetele, mille jaoks on koolid  püsiv sissetulekuallikas ja mis saavad kujundada tulevaste tarbijate ostuharjumusi, kirjutab CBSN. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles