Iga vein pole sugugi V- ehk vegan vein

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Robert Przybysz / PantherMedia / Robert Przybysz

Kas ka sina oled mõnes toidupoes V-sildiga vegan veini nähes mõelnud, et tegu on mingi järjekordase hipsterite turundustriki või reklaamikampaaniaga? Nagunii on ju kõik veinid üsna taimsed või kuidas?  

Sel aastal eriliselt võimsalt laineid lööv jaanuarikuine veganluse kampaania on toonud fookusesse ka V- ehk vegan veinid ja üha tavalisem on näha ka meie tavalistes supermarketites vegan märgistusega veine. 

Mis on vegan vein?

Evening Standard kirjutab, et paljud veinid pole jäänud loomadest puutumata ja kuna inimeste teadlikkus on üha suurem, siis kasvab jõudsalt ka nõudlus vegan veini järele. Nimelt kasutatakse tavaliselt veinitegemise erinevates faasides, näiteks filtreerimisel või rafineerimisel,  selliseid loomseid lisandeid nagu kalaliimi, munavalgetest saadavat albumiini ja piimaproteiin kaseiini. Loomsed lisandid aitavad veini stabiliseerida ja hägusust eemaldada, kuid nad eemaldatakse hiljem veinist. Seega valmis veinis nende kasutamist ei taju. 

Alternatiivid

Vegan veini puhul on asendusaineiks näiteks bentoniitsavi, lubjakivi või taimevalk. Vegan veinil võib lasta settida ja stabiliseeruda ka omasoodu, niikaua kuni sete põhja vajub. Asjatundjad ütlevad, et maitseerinevust tunda ega näha pole. Äärmisel juhul märkab kerget erinevust läbipaistvuses, kuid selleks peab ikka tõeline kotkasilm olema.  

Orgaanilise veini ja vegan veini vahe on  Evening Standardi sõnul aga see, et kui esimesel juhul ei ole ühtegi kemikaali veini segatud, siis teisel puuduvad loomsed lisandid. See ei pruugi aga tähendada, et kemikaalid alati puuduvad. Ideaalne oleks kahtlemata, kui vein oleks nii lisandi- kui kemikaalivaba. 

Kõige paremini saab veini puhtuse ja kvaliteedi kohta teada, kui pöörduda väiksemate poodide ja sõltumatute veinibutiikide poole. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles