5 nõuannet, kuidas küpsetada nagu vegan

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihai Blanaru / PantherMedia / Mihai Blanaru

Nagu ikka ja jälle öeldakse, on küpsetamine teadus ja kui sa pole just maailma parim pagar, võib tunduda vegan küpsetamine raketiteadus. Asi pole aga kaugeltki nii hull — kui oled põhitõed kätte saanud, küpsetad nagu proff.

Kõige tähtsam vegan küpsetamise juures on teadmine — kuidas minna kaarega munadest, piimast ja võist mööda ning neid asendada. Ja kui sa seda tead, pole taimsete toorainetega küpsetamine enam mingi probleem, kirjutab Food & Wine Ireland.  

Edastame mõned nõuanded: 

1. Piimaasendaja

Selge, et lehmapiimal pole vegan maailmas kohta. See lükkab ansamblist välja ka vahukoore ja teised selle pere liikmed. Piima asendamiseks küpsetamisel tuleb mõelda lõpptulemusele — kui teed kakaoteemalisi küpsetisi, saad kindlasti hakkama sarapuupähklipiimaga, kuna see annab õige üldmaitse. 

Kui tulemus peaks olema lihtne ja puhas, kaalu enne hoolikalt, millist alternatiivpiima lisada, kuna nende maitse on üsna tugev, ja tõenäoliselt sa ei taha, et piimaaroom üle küpsetise maitse käiks. Sojapiim on hea variant, kuna ta maitse on pigem leebe, suurepärane asendaja on ka kaerapiim. 

2. Kašukreem koore asemel

Kašu- ehk nn india pähkli kreemiga tuleb küll pisut vaeva näha, ent on seda väärt. Kašude leotamine ja blenderis purustamine annab siidsileda paksu vedeliku, mida võib kasutada koore asemel. Valik on mõõtmatu — tahad teha vegan jäätist? Palun, kašukreem! Kastmepõhja vaja? Ikka kašukreem. Või tahad ehk vahukoort koogi kõrvale? Sel juhul pane kašukreem korraks külma ja löö seejärel vahtu.  

3. Aquafaba beseepõhjaks

Kes võinuks arvata, et kikerherneveest võib nõnda palju kasu olla? Aquafaba, mis tähendab otsesõnu veeuba, tegi oma särava debüüdi eelmisel aastal. Võib olla oled näinud seda vegan-imet võrgus mainitavat, eriti beseeasendajana? Tegelikult on kikerhernevedelikul veel palju rohkem kasutusviise, näiteks võib temaga teha vegan aiolit või õhulisi brownie'sid. 

4. Kasulikud munaasendajad

Munad on paljude küpsetiste peakomponent, kuid leidub päris palju taimseid koostisaineid, mida võib edukaks küpsetamiseks muna asemel kasutada. 

Mikserdatud siidine tofu on hea munaasendaja, mis sobib hästi brownie'dele, vahtudele ja vegan juustukookidele. Veerand tassi segatud tofut on enam-vähem võrdne ühe  tavalise munaga. 

Tšiiaseemneid saab kasutada «tšiiamuna» tegemiseks, kui segada 1 supilusikatäis tšiiaseemneid 3 supilusikatäie veega. Juba paari minuti pärast muutub koostis želatiinitaoliseks ja on tavalisele munale üsna sarnane. 

Veidi kaerase maitsega linaseemneid võib samuti kasutada munade asemel ja sama meetodi järgi nagu «tšiiamuna» puhul. 

Ka banaanid on head munaasendajad. Üks purustatud banaan on kahe muna eest paljudes retseptides, eriti kookides ja muffinites. 

5. Mõtle kaugemale!

On palju variante, mida saab kasutada mitte-vegan koostisainete asemel, kuid eks kõike tuleb ikka oma tunde järgi valida. Näiteks kui retseptis soovitatakse vahtrasiirupit kasutada, aga sulle selle maitse millegipärast ei meeldi, siis proovi näiteks agaavisiirupit. 

Samamoodi võid kookosõli asemel rapsi- või mõnda muud pehmema maitsega õli kasutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles