Mida vegan talvel sööb? Sandra Vungi jagab oma lemmikretsepte (1)

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mulgi puder on üks tuntumaid Lõuna-Eesti toite.
Mulgi puder on üks tuntumaid Lõuna-Eesti toite. Foto: Sandra Vungi

Üks Eesti esiveganeid Sandra Vungi, kelle toiduloomingule jätkub tulihingelisi austajaid Lõuna-Eesti metsadest päikeselise Californiani, armastab eriti talviti Mulgi putru, mille veganretsept kanti klassikalise kõrval Eesti vaimse kultuuripärandi nimistusse.

Taimetoitlastelt polegi mõtet küsida, millist kerget kõhu- ja kehasõbralikku sööki oleks pärast rammusaid pühaderoogi eriti paslik pruukida. «Taimsed road on juba iseenesest mitu korda kergemad kui loomsed. Maitsepaletti avardavad need samuti,» nendib kaheteistkümnendat aastat vegan Sandra Vungi. Seejuures ei vasta absoluutselt tõele kõigesööjate kujutelm, nagu jooksid veganid aasta ringi vaid smuutit ja sööksid toorsalatit.

Keset Valgamaa metsi väikese palktare köögis askeldav Sandra on selle elav tõestus – tema keedab seakõrneteta Mulgi putru või potipastat, küpsetab kapsarulle või praeb taimseid kotlette. Tema laualt ei leia erilisi vegantalve-pipstükke ning ta on seda meelt, et kõik inimesed, olgu nad veganid või omnivoorid, võiksid aasta ringi süüa võimalikult mitmekesiselt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles