Kas sa ei tunne enam toidu maitset? Vii nina kontrolli!

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dana Tentis / Pexels

Ära süüdista maitse puudumises oma suud (ega kokka)! Tavaliselt on asi hoopis su enda ninas, ütleb uus uurimus.  

Uurimistiim Virginia ülikooli lõhna- ja maitsehäirete keskusest uuris 358 patsiendi kirjeid vahemikus 1980 kuni 2017, kellel oli kas maitsehäire või nii maitse- kui lõhnahäire korraga.

Selgub, et maitsemeele kadumise asemel, mida saab mõõta, oli enamikul maitsehäirega patsientidest hoopis probleeme lõhnatajumisega.

Uuringud näitasid, et 295 patsiendist, kes tulid vastuvõtule oma maitsemeele kaotuse pärast, oli 87 protsendil häiritud haistmine ja kõigest 9,5 protsendil maitsmine. 63 patsiendist, kes kurtsid vaid maitsekao üle, oli 44,5 protsendil häiritud haistmine. 

«Need leiud toetavad teooriat, et patsientidel, kes väidavad, et nad ei tunne enam maitset, on põhiprobleemiks haistmine, mitte maitsmine,» ütles teadusuuringute juht, otolarüngoloogia professor, dr Evan Reiter. 

«Paljud inimesed pole teadlikud, kuidas need kaks meelesüsteemi üheskoos toimivad, mis loovad söödavate toitude maitse tajumise,» lausus Reiter ülikooli pressiteates, vahendab US News.  

Reiter selgitas, et haistmine mängib peaosa keerukate toiduaroomide tajumises, kuna maitsemeel reageerib peamiselt soolasele, magusale, mõrule ja hapule. Ninas asuvad retseptorid abistavad maitsemeelt suus konkreetsetele toidulõhnadele reageerimisega. 

Uuring avaldati hiljuti ajakirjas International Forum of Allergy and Rhinology.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles