Śampanja on maailma odavaim luksus

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võimalusel maitske mitut śampanjat kõrvuti, nii tajute maitsete erinevust kõige paremini. Fotol Essi Avellani meistriklass, kus muu hulgas prooviti Philipponnat śampanjamaja loomingut.
Võimalusel maitske mitut śampanjat kõrvuti, nii tajute maitsete erinevust kõige paremini. Fotol Essi Avellani meistriklass, kus muu hulgas prooviti Philipponnat śampanjamaja loomingut. Foto: Tiina-Liina Uudam

«Šampanja on ainus luksus maailmas, mida saab endale lubada vaid mõnekümne euro eest,» ütleb Eestit väisanud Soome parim šampanjatundja Essi Avellan. Tema sõnul pole olukorda, pidu ega toitu, millega kihisev šampanja või ka muu väärikas vahuvein ei sobiks, ammugi siis ei kujuta ta uue aasta tervitamist mullikihinata ette.

Tõesti, millist luksust saaks endale lubada umbes kolmekümne euro eest – isegi hinnalist pastakat mitte, arutleb üle paarikümne aasta tagasi sommeljeena alustanud ja hiljem šampanjade hingeelule pühendunud Essi Avellan. Muu hulgas on ta kirjutanud šampanjast raamatuid ja artikleid, korraldab Helsingis Grand Champagne šampanjamessi ning on üks neist üle kolmesajast veinitundjast kogu maailmas ja esimene Soomes, kel Master of Wine’i tiitel.

Lisaks esineb Avellan šampanja degusteerimistel ja korraldab meistriklasse – üks selliseid teda Tallinna tõigi. Ta juhtis siin Philipponnat’ ja Tarlanti maaletoojafirma Brillare kutsel meistriklassi, millest osavõtnud said tema juhendamisel võrrelda nende šampanjamajade isikupärast stiili ja iseloomulikke maitseid.

«Just mitut šampanjat kõrvuti maitstes on kõige õigem ja parem selle hinnalise vahuveini tundmaõppimist alustada, et joogist ja oma maitse-eelistustest aru saada. Kuus erinevat, nagu selles meistriklassis, on tutvuse sõlmimiseks paras kogus,» avaldab Avellan, kes ise maitseb kõikvõimalikes žüriides, võistlustel, hindamistel ja degustatsioonidel umbes neli tuhat eri šampanjat aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles