Need küpsetised on Buckinghami palee pühadelemmikud

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dzinnik Darius / PantherMedia / Dzinnik Darius

Mis puudutab pühadesööki, on Tema Majesteedil oma kindlad lemmikud. Kui ka sina kuulud hiliste ärkajate hulka (küpsetamise osas), siis ära heitu! Veel on aega selle retseptiga oma perekonnale kuninglikku hooldust pakkuda. 

Kuninganna Elizabeth II on paras maiasmokk. Pühade ajal ei saa kuninglike kondiitrite sõnul tema kõrgeaususel küllalt piparkookidest, nagu antakse teada Briti kuninglikul kodulehel RoyalUk.

Kuninglikust retseptist

Kuningliku perekonna armastatud piparkoogiretsept on samas ka üleval. Sellest kogusest saab vaid 10 piparkooki, kuid sa võid ju koostisaineid kahe- või kolmekordistada. Ja pane tähele, et koostisaineid mõõdetakse kaalu, mitte mahu järgi. Seega otsi oma köögikaal välja. Kui ei, siis läheb teisendamiseks. 

Koostisained:

Küpsised vajavad vaid viit koostisainet pluss glasuuriks suhkrut. 

Vaja läheb: 

  • 200 g isekerkivat jahu 
  • 75 g tumedat pruuni pehmet suhkrut
  • Pluss:
    100 g magedat võid
  • 45 g piima
  • 1 tl jahvatatud ingverit
  • 1 tl ingverivürtsi (see on väga britilik vürtsisegu, mis koosneb nelkpiprast, kaneelist, muskaatpähklist, oganuiast, nelkidest, koriandrist ja veel vähekesest jahvatatud ingverist)
  • 25 g granuleeritud suhkrut peale puistamiseks
  • glasuuri dekoreerimiseks

Miks see retsept nii kaua aega võtab?

Kõige  tähtsam selle kuningliku meetodi juures on kondiitrite sõnul ootamine.

Pärast seda kui oled jahu ja vürtsid sõelunud ja seganud tükeldatud või oma osavate sõrmede abil sisse ning valanud tainasse ka piima, tuleb saadud pasta mässida kile sisse ja lasta seista kaks tundi kuni üleöö. 

See ongi kõik, enne kui taina lahti rullid ja kujud välja lõikad. Sealjuures on kasulik nad jälle tunnikeseks külma panna, et piparkoogid vormist välja ei läheks. 

Rulli tainas umbes 3 mm paksuseks ja lõika välja kujukesed ning aseta need kas silikoonmatile või rasvakindlale küpsetuspaberile ning sirista veidi granuleeritud suhkrut peale, enne kui nad ahju lähevad. 

Valmistamiseks eelkuumuta ahi 180 kraadini.

Kookide kaunistamine

Enne glasuuriga kaunistamist lase piparkookidel täielikult ära jahtuda. Ja siis lase kuninglik glasuur käiku. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles