Peapiiskopi jõululaud: maksapasteet ja piparkoogivõi (2)

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egle Viilma
Egle Viilma Foto: Sander Ilvest

Peapiiskop Urmas Viilma pere pühademenüüst ei puudu klassikaline seapraad ega hapukapsad, kuid lauale pannakse ka vanast hakklihamasinast läbi aetud jõulupasteet ja kohev besee-marjamagustoit, avaldab abikaasa Egle Viilma.

Kergelt jõuluvürtsise mekiga maksapasteet on üks neid toite, mille peapiiskop Urmas Viilma abikaasa, Tallinna Toomkooli direktor Egle Viilma on oma Pärnumaa lapsepõlvekodu jõuluretseptidest pere pühadelauale kaasa toonud ja mida ta tingimata igal aastal valmistab.

«Lapsena seisime õega alati juures ja vaatasime, kuidas isa maksa läbi hakklihamasina ajas. See masin, muskaatpähkli riivimine ja kõik muu, mis sinna juurde kuulus, oli omaette vahva elamus. Nõudis kannatlikku ootamist, kuni lõpuks pasteeti maitsta saime,» meenutab ta ja osutab samale hakklihamasinale, mis nüüd on tema Tallinna köögis ja töötab kõrgest vanusest hoolimata endiselt hästi.

Tema peres tehti alati ka valget tangu- ja verivorsti, naise tollane eriline lemmik oli sealihaga kartulivorst. Kõik vajalik, alates soolikatest ja lõpetades vorstimaterjaliga, muretseti ise.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles