Kaval spikker ja kolm nõksu, kuidas vein šokolaadiga edukalt paari panna

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Cseh Ioan / PantherMedia / Cseh Ioan

Ikka räägitakse, millist veini mis liha või kala kõrvale valida, juustust rääkimata, kuid šokolaadi ja veini kooslust nähakse tihti maitsevääratusena. Täiesti alusetult!

Mõned ütlevad, et selline asi ei lähe kohe mitte, ent kui leiad õige veini, mida täiendab õige šokolaad, võib see olla hämmastav ühendus, kirjutab TheSpruceEats. Tuleb vaid mõningaid nõkse teada. 

3 nõuannet, kuidas veini edukalt šokolaadiga sobitada

1. Alusta lihtsalt veiniga, mis on šokolaadist või šokolaadidesserdist veidi magusam. Kuna nii veinil kui šokolaadil on oma iseloomulik tugevus, siis osalevad nad tihti võimumängus, kus kumbki tahab endale tähelepanu tõmmata ja domineerida. Et neid kahte tasakaalustada, lase veinil kummardus šokolaadile teha, kasutades pigem veidi magusamat veini. Kindlad «magusad» veinivariandid ehk «šokolaadikosilased» on  kangestatud portveinid, Madeira, Pedro Ximénez šerri ja Grenache'il põhinev dessertvein Banyuls, lisaks late harvest–meetodil tehtud veinid ja mõned vahuveinid nagu Itaalia Brachetto d'Acqui või Moscato d'Asti.

2. Vali sarnane stiil ja kaal. Sobita kergemad, elegantsema maitsega šokolaadid kergemate veinidega; ja muidugi — mida tumedam šokolaad, seda tummisem vein. Näiteks magusmõru šokolaad sobib tavaliselt hästi intensiivse maitsega California Zinfandeli või veelgi tanniinirohkema Cabernet Sauvignoniga. Mida tumedam šokolaad, seda paremini avaldub kuiv tanniinitekstuur.

3. Liigu kergetest šokolaadidest tumedate šokolaadideni ja kergetest veinidest tummiste veinideni. Samamoodi nagu veinidegusteerimisel, alusta erinevate šokolaadide maitsmisel piimašokolaadist ja lõpeta tumeda šokolaadi tumedamate nootidega. Alustades valge šokolaadi pigem tagasihoidlike nüanssidega ja lõpetades tumeda või magusmõru šokolaadiga, on sul lihtsam maitseid tasakaalus hoida ja tajuda ka neid väikseid magusaid tundeid, kui šokolaadivalik (ja veini-) on vähe peenema aroomiga. 

Veini ja šokolaadi spikker

Valge šokolaad: Late harvest või jääveinid, Orange Muscat, Moscato d'Asti, leebelt magus rosé, Brachetto d'Acqui, Tokaji ja Saksa Riisling spektri kõige magusamas otsas

Piimašokolaad: portvein, Madeira, Vin Santo, Pinot Noir, Merlot, Gewürztraminer, mõned magusamad vahuveinid

Tume šokolaad: portvein, PX šerri, Banyuls, Zinfandel, Cabernet Sauvignon, Merlot

Meresoolašokolaad: sool võimendab maitseid, nii et vali kas veinispektri üks või teine äär  nagu magusapoolne Late Harvest Gewürztraminer või puuviljane ja toidusõbralik Zinfandel või isegi Malmsey Madeira kangestatud vein. 

Pähklišokolaad: Madeira, portvein Tawny Port, PX või Oloroso šerri

Marjašokolaad: Banyuls, vahuveinid Brachetto d'Acqui, Moscato d'Asti, Ruby Port

Karamellišokolaad: Madeira, Tawny Port, PX šerri, Vin Santo, Muscat de Beaumes-de-Venise, magusad vahuveinid

Piparmündišokolaad: Cabernet Sauvignon, Cab Franc, Shiraz, Moscato d'Asti, mõned magusad dessert-stiilis punased veinid

Šokolaadikook: Banyuls, Madeira, portvein, PX šerri, Vin Santo, Shiraz

Loomulikult on selles küsimuses maitsed kohe eriti erinevad ja see, milline partnerlus ühele keelele toimib, ei pruugi teisel mingisugust soosingut saavutada. Nii šokolaadile kui veinile eraldi on oma fännkond, kuid koos ei pruugi nad erilised liitlased olla. Siiski võid pisukese paindlikkuse ja nõtke eksperimenteerimisega leida imelisi paare, mis on teineteise jaoks justkui loodud, suurepärases tasakaalus ja nähtamatus sünergias. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles