Ahvatlev avastus: kakao on päike su hingele

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: rawpixel.com/Pexels

Kodanikud šokohoolikud, pange nüüd tähele! Kakaos on hulgaliselt D-vitamiini. Nii väidab värske uuring. Mida see tähendab tervisele ja šokolaadisõpradele? 

Kui päevad üha tumedamaks ja külmemaks venivad, on tass kuuma šokolaadi lohutuseks kui loodud. Teine kakao maitseb aga topelt nii hästi, sest nagu uusimad uuringutulemused näitavad, varustavad kakao ja kakaotooted meid rohke D-vitamiiniga. 

Martin-Lutheri-Ülikooli ja Max-Rubner-Instituudi toitumisteadlased analüüsisid erinevaid kakaotooteid ja -pulbreid ning jõudsid hämmastavate tulemusteni. 

Uuringus tõestatakse, et kakaosisaldusega tooted on vitamiin D2 superallikas. Sisaldus on siiski eri toiduainetel väga erinev, selgitab teadlastegrupp pressiteates, mida vahendab Gala DE. Tumedas šokolaadis suudeti väga kõrge kogus vitamiin D2 tuvastada ja valges šokolaadis, milles  on kakaosisaldus väiksem, vähem. See omakorda tõestas teadlaste oletust, et just kakao on vitamiin D2 allikas.   

Foto: rawpixel.com/Pexels

Mida see ühe šokohooliku jaoks tähendab?

Kakao võib ju D-vitamiini superallikas olla, kuid see ei tähenda, et nüüd peab endasse nõrkemiseni šokolaadi paigutama. «Selleks peaks tohututes kogustes šokolaadi sööma, et sellega vitamiin D2 vajadust korvata. See oleks suhkru- ja rasva osakaalu tõttu äärmiselt ebaterve», ütleb üks uuringu autoritest, toitumisteadlane prof dr Gabriele Stangl. 

Ka rafineeritud detailid koore, vahukommide ja kompaniiga saadavad kalorid sellistesse kõrgustesse, et kakao tervist soodustavad toimeained lükatakse kaugele tahaplaanile. 

Foto: Kevin Menajang/ Pexels

D-vitamiini puudus on laialt levinud

D-vitamiini puuduse tagajärjeks on nõrgad luud (osteoporoos), suurem risk haigestuda hingamisteede haigustesse ja külmetustesse, samuti depressiooni. 

D-vitamiini esineb kahes variandis: vitamiin D2 ja D3 kujul. Viimane moodustub nahas päikesevalguse abil ise. Vitamiin D2 saab aga toidu kaudu. D-vitamiinirikkad on näiteks heeringad, lõhe, avokaado, šampinjonid ja nüüd siis — kakao!

Kakao on kasulik

Kakao on valgurikas ja sisaldab palju kiudaineid. Lisaks on tal tänu teobromiini-, teofülliini ja vähesele kofeiinisisaldusele kergelt ergutav toime. Puhtas kakaopulbris on lisaks veel mineraalained magneesium ja kaltsium ning väärtuslikud antioksüdandid, mis kaitsevad meie rakke vabade radikaalide, seega enneaegse vananemise eest. Sekundaarsed taimsed toimeained näiteks aga edendavad südame-veresoonkonda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles