Prantsuse lehed kirendavad just sellest uudisest

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Halle Philippe / PantherMedia / Halle Philippe

Prantsusmaal on kuumaks teemaks saanud ühe väikese linnatänava nimi.  Selleks on Issigeac'is asuv Rue de la saucisse ehk Vorstitänav. PETA-aktivistid nõuavad aga, et uulits kannaks nüüdsest nime Rue de la Soycisse ehk Sojatänav.

Linnapea Jean-Claude Castagner nimetab seda ebaharilikuks asjaks ja ütleb, et eks PETA tahab endale avalikkuse tähelepanu tõmmata, kirjutab Süddeutsche Zeitung. Sellel tänaval polevat nimelt vorsti, liha ega loomadega mingit pistmist. Tegelikult polevat see isegi päris tänav, vaid rohkem põiktänava moodi, kus on kolm maja, millest elatakse vaid ühes.  Vorstitänavaks kutsuti seda hoopis varem sellel tänaval elanud omamoodi kultuskuju Suzanne Tessier' pärast, kelle hüüdnimeks oli La Saucisse ehk Vorst. Põhjus peitus ilmselt tema välimuses ja ainult selle nimega teda tuntigi. 60ndatel surnud naine oli külauunikum, kes elas vaeselt koos oma emaga, ning pea ainsat seltskonda pakkusid samas majas elanud kitsed. 

Väike keskaegne linn Prantsusmaa edelaosas on tuntud gurmeepiirkond, mis on kuulus nii oma confit de canard'i kui foie gras' (s.o. pardiliha- ja hanemaksapasteedi) poolest. 

See Akvitaania linnake polnud aga sugugi ainus, millele PETA oma üleskutse saatis. Caen Normandias sai samuti kirja, milles soovitati Juustutänav (Rue aux Fromages) ümber nimetada Valejuustutänavaks  (Rue aux Fauxmages). 

Vegan tänavanimi pole kohalikule kogukonnale vastuvõetav, küll aga kaalutakse ühe tänavanimena varianti Rue Suzanne Tessier. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles