Hara Hachi Bu - selle fraasiga naudid toitu ja kaotad kaalu

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Okinawa soba
Okinawa soba Foto: Leung Cho Pan / PantherMedia / Leung Cho Pan

Kas kaalulangetamine on sulle omamoodi kinnisidee? Eriti jõuluperioodil? Vast tuleb lahendus teiselt poolt maakera Okinawa saarelt Jaapanis. Okinawa on üks maailma Sinise Tsooni piirkondadest ehk neist erilistest paikadest, kus inimesed elavad erakordselt kaua ja tervena. 

«Kui sul on  olnud õnne ja oled saanud einestada koos mõne Okinawa vanakesega, siis oled kuulnud enne igat söögikorda neid ütlemas «hara hachi bu,»» kirjutab Dan Buettner oma kodulehel Blue Zones. See tuletab meelde, et söömine tuleb lõpetada siis, kui su kõht on 80 % täis. See komme piirata kalorite tarbimist ja süüa mõtestatult on üks põhjustest, miks Okinawal on üle saja-aastaseid elanikke rohkem kui mujal maailmas. Keskmine päevane kogus Okinawal on kõigest 1900 kalorit. Läänemaailmas on see arv oluliselt kõrgem. 

Tasakaal Okinawa traditsiooni järgi

Kalorite balanssi saamiseks tasub pöörata tähelepanu välistele teguritele. Nii taldrikud, klaasid, toidupakendid kui sõbrad võivad etendada ülesöömises oma osa. Mõõduka söömise saladus on aga sobituda pikkamisi Okinawa inimeste harjumustega. Dr Wansink kommenteerib samas artiklis, et oluline vahe on juba selles, kui ameeriklane ütleb, et tal on kõht täis, aga okinawalane, et ta pole enam näljane. Doktori sõnul tõuseb meie kaal salamisi, mitte sugugi end täis pugides, vaid süües veidike liiga palju iga päev - mõtlematult.

Foto: awpixel.com/Pexels

Kuidas okinawalaste tarkust rakendada

Saladuseks on lihtsad harjumused igapäevases toitumises. Igaüks võib muuta oma toitumismustreid või keskkonda, nautida toitu ja õppida sööma, kuni ta kõht on 80% täis.  Mõned vihjed: 

  • Söö aeglasemini. Kui sööd kiiremini, siis sööd ka rohkem. Võta tempo maha, et lasta oma kehal neile vihjetele reageerida, mis annavad teada, et me pole enam näljased. 
  • Keskendu toidule. Lülita teler ja arvuti välja. Kui kavatsed süüa, siis lihtsalt söö. Sedasi sööd aeglasemini, tarbid vähem ja naudid toitu rohkem. 
  • Kasuta väikseid nõusid. Vali väiksed taldrikud ja kõrged kitsad klaasid. Nii sööd sa suure tõenäosusega vähem, ilma et sellele mõtlemagi peaks. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles