Käed eemale neist juustusortidest!

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Manuel Ribeiro / PantherMedia / Manuel Ribeiro

Asjatundjad leiavad üksmeelselt, et juust kuulub tasakaalustatud toitumise juurde. Siiski ei soodusta iga juustusort automaatselt su tervist. Millised teevad kasu asemel kahju?

Sulatatud juust on üks neist pahadest poistest, kirjutatab Stern. Jah, seda söödi juba 50ndatel röstsaial singi ja ananassiga, kuid kes aimas tookord, et selles pesitsevad fosforhapete soolad ehk fosfaadid võivad olla tervisele nõnda ohtlikud.

Õiges koguses on fosfaat inimkehale, eriti energia ainevahetuses, hädavajalik. Fosfaat esineb ka mineraalsooladena hammaste ja luude koostises. Lihas, kaunviljades ja pähklites näiteks esineb seda looduslikul kujul. Sellest verre läheb vaid pool, ülejäänud eritatakse.

Haigekstegevad fosfaadid

Probleem tekib siis, kui fosfaadid ei ole enam looduslikku päritolu. Neid aga kasutatakse muuhulgas ka piimatööstuses, kuna just tänu fosfaatidele jääb sulatatud juust pehme, ja seda pole vaja isegi külmkappi panna. Kunstlik fosfaat muudab aga veresoonte seinad hapraks, mistõttu hakkavad ähvardama südameinfarkt ja insult. Lisaks muutuvad luud hapraks ehk suureneb osteoporoosi-risk. Ka välimus saab kannatada – nahk ja lihased vananevad kiiremini. Need ohud puudutavad eriti neeruhaigeid patsiente, kes ei suuda fosfaati enam uriini kaudu eritada. Aga ka tervete inimeste südame-veresoonkonda võivad fosfaadid rünnata. 

Seetõttu soovitavad eksperdid värskeid toiduaineid süüa ja meedikud nõuavad, et fosfaate tähistataks toiduainetel selgemini.

Neid juustusorte tuleks aga tõesti vältida:

  1. Sulatatud viilutatud juust. Leitakse, et seda juustulaadset toodet ei peaks isegi juustuks nimetama. Ettevaatust eriti juustuburgeritega, mis on levinud kiirtoidukettides! 
  2. Vähendatud rasvasisaldusega juust. Tähelepanu, kui reklaamitakse väiksema rasvasisaldusega toodet! Tavaliselt kubisevad need kahjulikest lisaainetest, et rasva kompenseerida. 
  3. Vähendatud soolasisaldusega juust. Need juustud on eriti levinud USAs ja on täielik petukraam. Sama kehtib ka vähendatud rasva- või suhkrusisaldusega toodete kohta. Kui tööstuses võetakse üks aine ära, täidetakse see tavaliselt lisaainetega.   
  4. Magus toorjuust. Toorjuust pole iseenesest sugugi laita juust. Kui ta aga sisaldab ohjeldamatult suhkrut – või veel hullem, selliseid sünteetilisi suhkruasendajaid nagu näiteks aspartaam, siis ei lõpe see lugu teil heaga. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles