8 põhjust, miks süüa kanepiseemneid

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanepiseemned.
Kanepiseemned. Foto: Ekaterina Fedotova / PantherMedia / Scanpix

Kanep on väga toitainerikas ja kuigi selle selle seemned on pisikesed, on need väge täis.

Kanepiseemneid võiks süüa umbes supilusikatäis iga päev. Sega neid oma smuuti sisse või puista pudru peale. Sama hästi sobivad kanepiseemned lisanditesse, pastasse või salatisse segatult.

Kanepiseemnete ületarbimist ei ole hea tervisega inimestel vaja karta. Ettevaatlikud peaksid suurte koguste juures olema vaid need, kes võtavad verd vedeldavaid ravimeid. Samuti tasub üle korrata, et söögiks kasvatatu kanepiseemned kedagi pilve ei tee. Kanepiseemnetes on tetrahüdrokannabinooli (THCd) vaid 0,3 protsenti. Women’s Health nimetab mõned põhjused, miks kanepiseemendi kindlasti süüa tasub.

Lihasmassi kasvatamiseks

Kanepiseemnetes on nii palju valku, nendega võib vahelduse mõttes asendada valgupulbrit. Erinevalt paljudest teistest taimsetest valkudest on neis olemas kõik asendamatud aminohapped. Kolmes supilusikatäies kanepiseemnetes on umbes 10 g valke.

Energia saamiseks

Kanepiseemnetes on väike hulk liitsüsivesikuid (umbes üks gramm supilusikatäie kohta), mis vabastavad glükoosi vereringesse aeglaselt, aidates ära hoida veresuhkrutaseme järsku tõusu ja langust.

Kaalu langetamiseks

Kanepiseemnetest on kaalulangetamisel kasu siis, kui nendega asendatakse toitumisplaanis teisi valguallikaid, mis on rasvasemad (punane liha, rasvased piimatooted).

Söömasööstude ennetamiseks

Kanepiseemnetes on tublisti kiudaineid, mis aitavad kõhtu pikalt täis hoida. Kuna nende söömine aitab hästi ka söögiisu kontrollida, tasub kanepiseemneid oma toidu sisse lisada juba hommikul.

Une parandamiseks

Kanepiseemnetes on väga palju magneesiumit, mis mõjub kehale rahustavalt ja lõõgastab lihaseid. Une parandamiseks tuleks neid süüa mõni tund enne magamaminekut.

Aneemia ennetamiseks

Rauapuudus põhjustab väsimust, rinnavalu ja peapööritust. Kuna kanepiseemnetes on ka rauda väga palju, aitab see neid probleeme ennetada või ravida.

Südame kaitseks

Kanepiseemnete söömine aitab tänu oomega-3- ja oomega-6-rasvhapetele ennetada südamehaiguseid, hoiab arterid töökorras ja langetab vererõhku.

PMSi sümptomite leevendamiseks

Menstruatsiooniga kaasnevate vaeguste vastu on samuti kasulik süüa asendamatuid rasvhappeid, mida kanepiseemned ohtralt sisaldavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles