Liikumispüramiid - lihtne skeem, mida meeles pidada

Kairi Oja
, Toiduportaali Maitsemeel toimetaja, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Et püsiksime terved, on lisaks tasakaalustatud toiduvalikule ülioluline end päeva jooksul piisavalt liigutada. Liikumispüramiid annab aimu mõistlikust proportsioonist liikumisel.
Et püsiksime terved, on lisaks tasakaalustatud toiduvalikule ülioluline end päeva jooksul piisavalt liigutada. Liikumispüramiid annab aimu mõistlikust proportsioonist liikumisel. Foto: Pilt raamatust: „Tervislik toitumine“

Suur osa lasteaia- ja koolilapsi, täiskasvanuist rääkimata, teab, mis on toidupüramiid. Ent kui paljud meist on ülepea kuulnud liikumispüramiidist?

Räägitakse, et terves kehas olla terve vaim. Kindlasti ongi, pole põhjust kahelda. 

»Regulaarne liikumine ja mitmekesine toitumine on tervise hoidmiseks ja haiguste ennetamiseks väga olulised,» loeme Tagli Pitsi ja Kristin Salupuu äsjailmunud raamatust «Tervislik toitumine», teadvustades seda ühteaegu lihtsat, teisalt paljudele reaalses elus kättesaamatut ideaali juba teab-mitmesajas kord. 

Võrreldes sajanditaguse ajaga on inimeste kehaline koormus vähenenud. «Samal ajal on kasvanud psühhoemotsionaalne pinge ja lisandunud stressitegureid,» loeme raamatust edasi. 

«Vähesest liikumisest, liigsest söömisest ja/või valedest toitumisharjumustest tingitud kehamassi suurenemine on riskifaktoriks paljudele haigustele,» rääkis raamatu üks autoreid, Tagli Pitsi, lisades, et ka see on fakt, mida küll arvatakse end teadvat, ometi ei võta ka paljud ülekaalulised selle teadmise üldtuntusele vaatamata midagi ette.

Istuv eluviis on Pitsi sõnul aga samasugune haiguste tekke riskifaktor nagu suitsetamine ja rasvumine.

«Kaasajal on töötamine sageli seotud pikaajalise istumise, sundasendite või korduvate monotoonsete liigutustega, mis võivad põhjustada valusid, rühihäireid või kutsehaigusi,» rääkis ta. 

Seepärast on soovitatav ka tööl olles teha igas tunnis liikumispause. Tervise huvides on vajalik vähendada (järjestikust) istumisaega ning suurendada igapäevast kehalist aktiivsust ning süüa vastavalt liikumise aktiivsusele. 

Regulaarse liikumise ja toitumise roll haiguste ennetamisel:

•           Istuva eluviisiga inimestel on kaks korda suurem risk haigestuda südame-veresoonkonna haigustesse kui kehaliselt aktiivsetel inimestel

•           Regulaarne kehaline aktiivsus vähendab ka teist tüüpi diabeeti haigestumise riski

•           Kehaline aktiivsus on oluline rasvumise ja ülekaalu vähendamiseks, mõjutades oluliselt keha koostist ja ainevahetust, suurendades energiakulutust ja aidates säilitada ning kasvatada lihasmassi. Jälgida tuleb, kui palju me päevas energiat kulutame ning vastavalt sellele reguleerida oma toidukoguseid ning - valikut. 

•           Regulaarne liikumine parandab lihasjõudu, tasakaalu ja suurendab üldist kehalist võimekust

•           Kehaline aktiivsus (näiteks hüppamine, jooksmine) soodustab luu tiheduse suurenemist ja võib pidurdada osteoporoosi teket

•           Kehaline aktiivsus on igas vanuses positiivselt seotud vaimse tervise ja elukvaliteediga, enesehinnangu ja psühholoogilise heaoluga ning avaldab positiivset mõju vaimsele töövõimele.

Regulaarne liikumine ja tasakaalustatud toitumine vähendab ärevuse sümptomeid ja parandab une kvaliteeti. Ka on kehaliselt aktiivsetel inimestel väiksem depressioonirisk.

Tagli Pitsi ning Kristin Salupuu raamat «Tervislik toitumine» ilmus tänavu sügisel.
Tagli Pitsi ning Kristin Salupuu raamat «Tervislik toitumine» ilmus tänavu sügisel. Foto: Raamatu «Tervislik toitumine» toimetus
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles