Silverspooni üks korraldajaid Andres Peets: meie peres armastatakse hästi süüa!

Kairi Oja
, Toiduportaali Maitsemeel toimetaja, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Peets ja kokanduslegend Frederic Vardon, kes on Alain Ducasse õpilane.
Andres Peets ja kokanduslegend Frederic Vardon, kes on Alain Ducasse õpilane. Foto: Andres Peets

Silverspooni üks korraldajaid ja nõukogu liige Andres Peets ütleb, et tema peres armastatakse hästi süüa. «Seda öeldes ei ürita ma kuidagi olla peenutsev snoob, vaid väljendan oma suhtumist loovalt ja tervislikult valmistatud toitu.»

Silverspooni üks korraldajaid ja nõukogu liige Andres Peets:

Meie pere armastab hästi süüa. Seda öeldes ei ürita ma olla peenutsev snoob, vaid väljendan oma suhtumist loovalt ja tervislikult valmistatud toitu.

Igapäevase energiavajaduse rahuldamine ei pea piirduma poest ostetud poolfabrikaatide ülessoojendamisega või toidukulleri poolt toodud pitsaga.

Meie peres omab toidu valmistamine igapäevases rutiinis olulist kohta. Teeme seda elukaaslasega vaheldumisi, kellel parajasti aega jagub.

Punases veins hautatud liha ja juurviljad on Andres Peetsi ja tema pere üks lemmikroog, mida koduses köögis ka sageli tehakse.
Punases veins hautatud liha ja juurviljad on Andres Peetsi ja tema pere üks lemmikroog, mida koduses köögis ka sageli tehakse. Foto: Andres Peets

Aga selle aja peab leidma, kui soovid, et lisaks organismi tankimisele saaks hellitatud ka lõhna- ja maitsemeeled.

Ka pean oluliseks asjaolu, et kodune kokkamine annab perele võimaluse ühiselt aega veeta ning kõik koos söögiauas istudes, meeldivalt peresidemeid tugevdades, kasulikult aega veeta. 

Meie pere toidukorv sisaldab neid toiduaineid, milliseid võib leida internetist, lüües sisse järgmised märksõnad: toidupüramiid, kiudainerikkad puu- ja juurviljad, liha, kala ja rohkelt põnevaid ürte ja maitseaineid.

Ka meie lapsed on juba maast madalast harjunud erinevate rahvusköökidega. Vürtsikas tai supp kookospiima ja krevettidega on üks meie lemmikuid.

Sinimerekarbid valge veini kastmes. Ikka Andrese enese koduköögis valminud. 
Sinimerekarbid valge veini kastmes. Ikka Andrese enese koduköögis valminud. Foto: Andres Peets

Aga ka lihtsad eestipärased toidud on meil hinnas ning sama tähtsaks, kui roogade toiteväärtust, peame toorainet.

Ja tegelikult, kui toidupoes teadlikult ringi vaadata ja õigeid valikuid teha - jättes eelvalmistatud konservtoidud lettidele vedelema - , siis on võimalik ka söögile kuluvat raha kokku hoida. 

Muide, ka kehakaalule mõjub see hästi. Üks meie muidu sportlik peresõber, kes läks pooleks aastaks välismaale tudeerima, saabus sealt tagasi oluliselt raskemana. 

Alles hiljem selgus, et sealses üürikorteris oli võimalik ainult poolfabrikaate üles soojendada. Hoolega pakendilt jälgitud kaloriinfo vedas alt, ilmselt sisaldavad sellised poolfabrikaadid veel mingeid aineid, mis kaalujälgimist sugugi ei soodusta.

Meriahven, rohelised piprad ja pikantne paprika-mee segu. Ikka Andrese enese valmistatud.
Meriahven, rohelised piprad ja pikantne paprika-mee segu. Ikka Andrese enese valmistatud. Foto: Andres Peets

Mina olen saanud oma kokkamisteadmised oma emalt ja kolleegidelt, kellega omal ajal restoranides toimetades kokku puutusin.

Üritan seda vaikselt ka oma lastele edasi anda. Aga toiduvalmistamise kunst pole kellelegi kättesaamatu.

Kanasupp köögiviljadega. 
Kanasupp köögiviljadega. Foto: Andres Peets

Tahtmata saada päris tippkokaks on seda võimalik õppida kokasaateid jälgides või näpuga retseptiraamatutes järge vedades.

Tähtis on soov toituda tervislikult ja maitsvalt. Esteetiline pool tuleb aegamisi ja kogemusega! 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles