Tipprestoranid korraldavad taas heategevusliku õhtusöögi puudustkannatavatele lastele

Kairi Oja
, Toiduportaali Maitsemeel toimetaja, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heategevusliku õhtusöögi korraldaja Kristjan Peäske selgitas, et Eestis on kümneid tuhandeid lapsi, kes elavad suhtelises vaesuses ja kelle jaoks ei ole igapäevane täisväärtuslik toitumine tavapärane.
Heategevusliku õhtusöögi korraldaja Kristjan Peäske selgitas, et Eestis on kümneid tuhandeid lapsi, kes elavad suhtelises vaesuses ja kelle jaoks ei ole igapäevane täisväärtuslik toitumine tavapärane. Foto: Stina Kase

Ajal, mil iga kümnes kooliealine laps on ülekaaluline, on Eestis kkümned tuhanded niisugused lapsed, kes ei saa igapäevaselt kõhtu täis. Seda mitte seetõttu, et nad ei sooviks süüa, vaid seetõttu, et nende pered elavad suhtelises vaesuses. Eesti tipprestoranid on Toidupanga toetuseks ellu kutsunud 100% heategevusel põhineva õhtusöögi, et toetada just neid lapsi.

Tipprestoranide kõrval panustavad heategevusse nii tunnustatud Eesti kunstnikud, muusikud kui ka erineva suurusega ettevõtted. Miks peavad heategijad just laste kõhu täitmist oluliseks?

Heategevusliku õhtusöögi korraldaja Kristjan Peäske selgitas, et Eestis on kümneid tuhandeid lapsi, kes elavad suhtelises vaesuses ja kelle jaoks ei ole igapäevane täisväärtuslik toitumine tavapärane.

Ta lisas, et ainuüksi Ida-Eestis on Eesti Statistikaameti andmetel enam kui 10 000 alaealist, kes ei saa valida, mida nad söövad. Nad on rahul, kui neil on piisavalt süüa – kuid seda sageli ei ole.

«Toidupank on loodud selleks, et viia toit sealt, kus on ülejääk, sinna, kus sellest on puudus. Kuid selleks, et jõuda rohkemate abivajajateni ja tagada mitmekülgsem toiduabi, vajab paraku ka heategevusorganisatsioon abi, mida riiklikult piisavalt ei toetata, et jõuda abivajajateni,» rõhutas Peäske.

Ta lisas, et tipprestoranide eestvedamisel on ellu kutsutud õhtusöök, mille toel saavad abi kümned tuhanded inimesed. «Sel aastal on 100% heategevusliku õhtusöögi eesmärk aidata Ida-Eestit, kus Toidupanga abi ootavad ja vajavad väga paljud, aga kus toidupankade struktuur ja tegevus vajab veel kõvasti arendamist, et nõudlusele vastata.

Heategevuslik õhtusöök Toidupanga toetamiseks möödunud aastast. 
Heategevuslik õhtusöök Toidupanga toetamiseks möödunud aastast. Foto: Stina Kase

Sarnaseid heategevuslikke õhtusööke korraldatakse üle maailma. «See on üks viis, kuidas koguda heategevusorganisatsioonidele raha, mis muidu nendeni ei jõuaks ja pöörata samal ajal tähelepanu probleemile, mis muidu suures infovoos tagaplaanile võib jääda,» lisas Peäske. 

Skulptor Mati Karmin, kes on sel aastal heategevusliku õhtusöögi «Lapsed söönuks» oksjonile andnud oma taiese «Ingel, selgitas, et küllap on suur osa inimestest tajunud, et iga kingitus jääb kellelegi meelde ilusa hetkena ja see on jagatud rõõm, mis jääb kestma. «Usun mõttetera, et kõik mida omad, selle kaotad; mille annad ära, jääb igavesti sulle.»

Karmin nendib, et kuigi ka skulptori leib pole Eestis alati magus, püüab ta aidata oma võimaluste piires. «Pole vist mõtet kirjeldada kellelegi last, kes on alatoitunud või kes küsib emalt jäätist, kuid ei saa. Kunagi olime üks rahvas, kes nõudis vaid vabadust ja tõotas koos süüa kasvõi kartulikoori kui vaja! Nii ei tohigi lubada, et kartulikoori söövad tegelikult vaid lapsed,» rõhutas Karmin.

Ta lisas, et kui tema loodud skulptuur aitab luua lisandväärtust, tänu millele saavad abi lapsed, siis on see skulptuur tõstnud nii enda väärtust kui ka parandanud ühiskonda.

Restoran Ö ja Kaks Kokka peakokad Ranno Paukson ja Martin Meikas selgitasid, et neil on au valmistada õhtusööki, mille tulemus on suurem kui vaid ühe õhtu elamus. «Mis puudutab lapsi ja nende heaolu, siis pole vaja pikalt mõelda - mitte ükski laps ei peaks minema õhtul tühja kõhuga magama või sammuma koriseva kõhu saatel kooli,» rõhutasid kokad.

Lapsed söönuks» projekti panustavad kümned ettevõtted ja ligi vabatahtlikud, kes ei küsi oma töö eest tasu ning annavad oma tooteid või teenuseid õhtusöögile, et kõikide osalejate piletitasu saaks 100% suunata Toidupanga toetuseks.

Heategevuslik õhtusöök «Lapsed söönuks» toimub pühapäeval, 4. novembril Swissotelis – eesmärk on koguda vähemalt 30 000 eurot, mille abil toetada Ida-Eestitoidupankasid. www.toidupank.ee/lapsedsoonuks

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles