Mida tegelikult tähendavad terminid Fine dining ja Casual dining?

Kairi Oja
, Toiduportaali Maitsemeel toimetaja, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fine dining menüü esindab peakoka kordumatut ja omanäolist loomingut ning restorani üheks põhikomponendiks on eeskujulik veinikaart.
Fine dining menüü esindab peakoka kordumatut ja omanäolist loomingut ning restorani üheks põhikomponendiks on eeskujulik veinikaart. Foto: Mythja Photography / PantherMedia / Mythja Photography

Gastronoomiamaailm on täis spetsiifilisi termineid, milliste detailsem tähendus võib paljudele valdkonnaga lähemalt mitteseotuile jääda kergelt kättesaamatuks. Maitsemeel selgitab: mida tähendavad täpselt terminid Fine dining ja Casual dining?

Asjasse aitab selgust tuua gastronoomiakonkursi Silverspoon tegevjuht Kristel Pentus, tuues ära kahe tuntud restoranikategooria kirjeldused, millistest lähtutakse ka Silverspoon konkursi korraldusel. 

Fine dining

Kõrgetasemeline toit ja teenindus, mille atmosfääri mõjutab eksklusiivne sisedisain. Menüü esindab peakoka kordumatut ja omanäolist loomingut ning restorani üheks põhikomponendiks on eeskujulik veinikaart.

Fine dining restoranid jagavad sarnaseid omadusi, milleks on väga täpne tähelepanu detailidele, perfektne tulemus ja toiduvalmistamise võtted, peakoka kvalifikatsioon ning loomulikult erakordselt kõrgel tasemel tooraine, teenindus ning joogikaart.

Kuigi fine dining restoranid on oma olemuselt meie turul kõik omanäolised ja erinevad, kehtivad siiski kindlad põhitõed ja reeglid, mis on fine dining puhul ajatud.

Kui neist nimetada mõningaid, siis kindlasti tooksin välja tähelepanu väikestele detailidele mis puudutavad aspekte alates muusikast, valgustusest, teenindusest, serveerimisest kuni meistritasemel kokakunstini välja. Iga väike detail on oluline.

Tallinn, EESTI 20MAR18Restoran Juur. Toit. Kaido Metsa, restorani Juur peakokk. Restaurant Juur and it's chef Kaido Metsa.Foto: Tairo Lutter/EESTI MEEDIA
Tallinn, EESTI 20MAR18Restoran Juur. Toit. Kaido Metsa, restorani Juur peakokk. Restaurant Juur and it's chef Kaido Metsa.Foto: Tairo Lutter/EESTI MEEDIA Foto: TAIRO LUTTER / PM/SCANPIX BALTICS

Täpselt sama oluline on külastaja terviklik elamus alates algusest kuni lõpuni, mille vahele jäävad nii vastuvõtt, külastuse jooksul kogetud detailid, koka poolt pakutud nüansid, menüü ja loomulikult erakordne ja detailne veinikaart.

Fine dining puhul on seni pigem olnud üldine arvamus, et tingimata tähendab see valgeid linu laual ning väga klassikalist restorani olemust, kuid tänapäeval on ka siin osas toimunud muudatusi, kus restoranid keskenduvad erilistele lahendustele kogu interjööris, laudade, nõude ja muude eriliste disainelementide kasutust kogu tervikus.

Casual dining 

Antud kategooria hõlmab restorane, mis pakuvad gastronoomilist elamust, head lauateenindust ja nauditavat atmosfääri. Koht, kus saab vestelda ja lõõgastuda, samal ajal joovastudes pakutavast toidust ja nautides joogipoolist.

See kategooria julgustab kliente ja kokkasid olema julged ja proovima erinevaid gastronoomilisi lähenemisviise.

Casual dining'u puhul on tegemist väga laia mõistega ning siia kategooriasse mahub palju erineva olemusega restorane, pakkudes kas ühe või mitme köögi menüüsid.

Väga suur osa meie restoranidest võikski just liigitada Casual dining alla. Kuid et pakkuda inimestele paremat orienteerumise võimalust meie väga hea valikuga restoranide sektoris, oleme pakkunud võimaluse leida endale sobiv einestamise koht läbi erinevate kategooriate.

Üldiselt on nii, et Casual dining puhul ei kehti nii kõrgendatud nõudmised kui Fine dining restoranide puhul. Casual dining'u puhul, võrrelduna Fine dining restoranidega, on põhilised erinevused toidus, selle presenteerimises, hinnatasemes, teeninduses, nüanssides sisekujunduses ning joogikaardi komplekssuses.

Foto: Chris Robbins / picture alliance / moodboard

Siinakohal ma ei ütle, et Casual dining restoranides võib näiteks teenindus, toidu- või joogikaart olla kuidagi kehvem, kuid kokkuvõttes ei ole casual dining restoranidel fine dining taseme arvestuses nii kõrgeid nõudmisi.

Casual dining puhul, nagu nimi ka ise ütleb, on oluline mõnus ja vaba õhkkonnaga atmosfäär, kus reeglid menüüle ning teenindusele ei ole nii ranged kui fine dining restoranis.

Samas pakuvad kõrgetasemelised casual dining restoranid tihtilugu Fine dining restoranidega vägagi lähedast elamust. Kuid taaskord, see väga oleneb igast restoranist eraldi.

Püüame ka Silverspoon konkursil liikuda selles suunas, et liigitada nii öelda kõrgetasemelist casual dining elamust ning lihtsamat casual dining elamust, et oleks veel selgem ning lihtsam arusaada ning ka külastajatele leida sobivaid einestamiskohti vastavalt eelistustele.

Sest ka siin kategoorias tulevad mängu erinevad aspektid nii hinnatasemes, koka kvalifikatsioonides kui ka muudes olulistes detailides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles