Kui palju sušit on ohutu ühe nädala jooksul süüa?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
My Sushi restorani sushi-vaagen.
My Sushi restorani sushi-vaagen. Foto: Jaanus Lensment / Postimees

Suši on imeline toit ja eriti hästi sobib see palava ilma eineks. Pole ime, kui mõni tahaks seda süüa kas või iga päev. On see ka ohutu?

«Suši on peamiselt tehtud vetikatest, riisist, köögiviljadest ja kalast, mistõttu on see väga tervislik söök,» kinnitab toitumisspetsialist Barbie Boules väljaandes Women’s Health.

Kuna kalas võib leiduda elavhõbedat, tekib õigustatud küsimus siiski koguste kohta. Iga kala kartma ei pea, enim võib elavhõbedat olla toiduahela tipus olevates kalades, kes toituvad teistest kaladest: mõõkkala, tuunikala, meriahven ja makrell. Neid kalasid võiks süüa mõõdukalt, umbes kaks korda nädalas ja korraga natukene.

Elavhõbedaoht on aga väga väike, kui süüa lõhet, krabisid, krevette ja angerjat. Toorest kala peaksid aga eelkõige vältima lapseootel ja imetavad naised, et hoiduda elavhõbedamürgitusest ja toorest toidust põhjustatud haigustest. Rasedad naised ja lapsed võiksid süüa kuni 250 g kala nädalas ja vältida täielikult neid kalasid, kus on rohkem elavhõbeda jääke.

«Kokkuvõttes võiks terved täiskasvanud süüa nädalas kuni 350 g kala,» soovitab Boules. See teeb umbes 2-3 rulli ehk 10-15 sušitükki nädalas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles