Tordiretro

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohupiima-hapukoorekreemine: šokolaadiküpsistele ja kohupiimale-hapukoorele lisavad särtsu värsked marjad.
Kohupiima-hapukoorekreemine: šokolaadiküpsistele ja kohupiimale-hapukoorele lisavad särtsu värsked marjad. Foto: Mari-Liis Ilover

20 aastat iseseisvust ja uusi maitseid pole suutnud kodudest välja tõrjuda igihaljast magusahitti – küpsisetorti. Hobikokkaja Mari-Liis Ilover annab homseks pidupäevaks teile oma lemmikretsepti.

Siis, kui Eesti 20 aasta eest uuesti vabaks sai, oli toidublogija ja hobikokkaja Mari-Liis Ilover 19-aastane ning küpsisetort temagi kodus menukas: et poelettidel haigutas iseseisvuse algul tühjus, oli see nii argise magus- kui ka piduroana kindla peale minek.

«Paki küpsiseid ja kohupiima sai suure sabatamise peale ikka kätte, moos oli aga kõigil strateegilistest varudest omast käest võtta,» meenutab ta. Muidugi, küpsisetortide eri variante ladus ta kokku juba varem, plikatirtsuna – Salme Masso rohelisekaanelise «Laste kokaraamatu» ainetel. See oli tol ajal iga kümneaastase kokandushuvilise köögipiibel!      

Uue iseseisvuse ja suure ilma magusaahvatluste tulles jäi kasinate aegade kohupiimane-moosine küpsisetort mõneks ajaks tagaplaanile, kuid nüüdseks on see tõusnud täieõigusliku nostalgiakoogi staatusesse. Aeg-ajalt tuleb ikka selle isu, olgu või lastel, ja küpsiste ladumine tulebki ette võtta.

«Ehkki küpsisetorti peetakse tänu lihtsale ja ahjuvabale valmistamisele lastekoogiks, olen tähele pannud, et lastepidudel käivad täiskasvanudki maia näoga koogi ümber...» muigab Mari-Liis ja lisab, et tegelikult ongi see nii suurte kui ka väikeste magusasõprade üks soosikuid. Lisaks heale maitsele võlub kook  nostalgilisuse ja armsa kodususega, pealegi on valmistusviis kõigile jõukohane ja koostisained hõlpsalt kättesaadavad.    

Hobikokkaja enda kindel lemmikkreem küpsisekihtide vahel on segatud kohupiimast ja hapukoorest. Tordi maitsele saab tema sõnul vaheldust erimaitseliste küpsistega, nende valik on ju suur. Samuti võib anda tordile uue maitse ja näo, kui selle vahel ja peal kasutada erinevaid marju, šokolaadi, halvaad, pähkleid.

Kiire ja veidi moodsama küpsisetordilaadse magustoiduna on Mari-Liis teinud aga järgmisi portsjoniampse: igale sööjale üks Digestive’i küpsis, millele on määritud maitsestamata toorjuustu ja peale niristatud maasika- või vaarikamoosi. «Krõbe küpsis kreemja hapuka toorjuustu ja magusa marjamoosiga on väga mõnus,» soovitab naine.  

Alljärgnev retsept, kus šokolaadiküpsised vaheldumisi kohupiima-hapukoorekreemiga, särtsuks-kaunistuseks eestimaised värsked või talvel külmutatud marjad, on saanud tema lemmikuks. «Lihtsuse võlu,» põhjendab ta. Laote hommikul 15 minutiga kokku, panete päevaks külmkappi seisma ja õhtuks ongi magusaamps valmis.

Ehe nostalgiakook

Lihtne küpsisetort

kogusest jagub neljale

•    1,5 pakki ehk 24 tk Selga šokolaadi­maitselisi küpsiseid

•    400 g maitsestamata kohupiima

•    250 g hapukoort

•    paar sl suhkrut (võib ka täitsa ilma, küpsised on ju magusad)

•    100 ml piima küpsiste leotamiseks

•    marju: maasikaid, vaarikaid, sõstraid, mustikaid vm


Sega omavahel kreemiks kohupiim ja hapukoor, maitsesta soovi korral suhkruga. Lao sobiva suurusega vaagnale küpsised kaheksa kaupa kihis, kokku tuleb kolm kihti.

Alusta esimesest kihist: kasta iga küpsis üleni taldrikusse valatud piima sisse ja aseta vaagnale, kuni kaheksa tükki on kenasti üksteise kõrval kolmes reas. Määri peale kolmandik kreemist. Lao kreemi peale jälle kaheksa piima kastetud küpsist ja kata jälle kolmandiku kreemiga.

Siis jälle küpsisekiht. Seejärel aseta küpsisetort vähemalt neljaks-viieks tunniks külmkappi. Vahetult enne serveerimist kata viimase kolmandiku kreemiga ja kaunista soovikohaste marjadega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles