Mitu korda on turvaline toitu sügavkülmutada ja taas üles sulatada?

Erik Orgu
, Toitumisnõustaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külmutatud vaarikad.
Külmutatud vaarikad. Foto: Andy Nowack / PantherMedia / Scanpix

Mitu korda järjest võib sama toiduainet sügavkülmutada ja sulatada? Võib see mingist hetkest toidule ohtlikuks osutuda? Toitumisnõustaja Erik Orgu selgitab seda lähemalt oma blogis, sest saab ikka aegajalt selleteemalisi päringuid ja aeg on selgus majja saada.

Toidu külmutamine on üks parimaid viise seda säilitada ja selle abil saab oma toitumist palju paremini planeerida.

Suurim mure toidu külmutamise-sulatamise ja protsessi kordamisega on see, et toiduaine kaotab oma tekstuuri. See juhtub, kuna enamus toiduaineid sisaldab üpriski palju vett. Tuleta meelde füüsikatund – kui sügavkülmutad mingi vedeliku ära, siis see paisub ja kuna vesi on toidu rakus, läheb sealne rakusein katki. Ongi tekstuur rikutud!

Teine mure on, et külmutamisel peatub bakterite paljunemine, kuid juba olemasolevad bakterid toidul ära ei sure. Kui toiduaine läbib külmutamis-sulatamis protsessi mitu korda, siis iga korraga suureneb bakterite hulk ja ainus võimalus seda toiduainet turvaliseks muuta, on kuumtöötlus.

Kuidas on kõige parem toitu külmutada ja sulatada?

Külmutamine:

  • Kui sa soovid sooja toitu külmutada, siis oota, kuni see jahtub toatemperatuurini.
  • Pane toit seejärel õhukindlasse anumasse või kilekotti ja siis sügavkülma.

Sulatamine:

  • Toidu sulatamiseks on parim viis tõsta see 4-8 tunniks (olenevalt toiduaine suurusest) tavalisesse külmkappi.
  • Kui sul on vaja midagi kiiresti sulatada, siis kata toiduaine hoolikalt toidukilega ja aseta jooksva vee alla, mis on maksimaalselt toasoe.
  • Ära pane toiduainet veega täidetud anumasse sulama, sest see võib aeglustada sulamist, kuna vesi jahtub üpris kiiresti.

Kas mitu korda külmutada-sulatada on toiduainele ohtlik?

Korrates toidu külmutamise-sulatamise protsessi mitu korda, arvesta sellega, et see toiduaine tuleb sul alati korralikult kuumtöödelda.

Minu soovitus sulle on ühe toidu järjestikust külmutamist-sulatamist mitte teha, sest muutub toidu maitset ja tekstuuri, mis omakorda võib tervisliku toitumise ebameeldivaks muuta.

Seda ma aga ei taha, sest tahan, et naudiksid iga suutäit oma maitsvast roast!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles