Kas toidulisandite võtmisel on mõtet?

Erik Orgu
, Toitumisnõustaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Susanne Wick / PantherMedia / Scanpix

Sõltuvalt inimese tervislikust seisundist, ealistest iseärasustest ja füüsilisest koormusest on teatud juhtudel isegi tervisliku toiduvaliku puhul vajalik teatud toidulisandite tarbimine. Nagu nimigi ütleb, on need lisaks toidule.

Esmalt tervislik toitumine ja seejärel vajalikud lisandid. Mitte ükski preparaat ei saa asendada tasakaalustatud toitumist, kirjutab toitumisnõustaja Erik Orgu oma blogis.

Ühekülgne menüü, vitamiinide ja mineraalide puudus

Enamik minu toitumisnõustamise kliente on eelnevalt toitunud väga ühekülgselt (liigne töödeldud toidu tarbimine, värskete puu- ja köögiviljade mitte söömine) ja paljudel juhtudel tuvastab ka vereanalüüs ainete puuduse organismis või sellest tulenevad terviseprobleemid. Sellisel juhul on esmatähtis panna koos toitumiskavaga paika vajalike toidulisandite tarbimine.

Olgu ära öeldud, et rasvapõletuseks reklaamitud tooted ja dieeditabletid võivad kahjustada nii rahakoti kui ka tervise üldist seisundit.

Kvaliteetsetes toidulisandites olevaid koostisosi saame ka söödavast toidust, kuid mitte sellises koguses, nagu organismil vaja võib minna.

Terviseprobleemid ja profülaktika

Soolestikuprobleemide või näiteks antibiootikumide ravikuuri ajal võib mikrotoitainete imendumine olla raskendatud ja vaid toidust saadavatest vitamiinidest ja mineraalainetest jääb väheks.

Mõne terviseprobleemi korral on õigesti valitud toidulisand suuremaks abiks kui haiguse raviks määratud ravim. Kindlasti tuleks eelnevalt konsulteerida oma arstiga, et leida parim lahendus.

Tahan vaid mainida, et vahel on lihtsad lahendused just need kõige paremad. Teatud toidulisaneid võib profülaktika mõttes võtta tervise kindlustamiseks.

Näiteks vitamiin C aitab ennetada infektsioone, vitamiin E kaitseb füüsilisest koormusest tekkiva stressi eest. Samuti on lisanditel suur tähtsus pikast haigusest taastumisel ning talvisel perioodil immuunsuse tõstmiseks ja säilitamiseks ning organismi vastupanu suurendamiseks.

Kaalulangetus, treeningud ja higistamine

Oluline on välja tuua mineraalainete ja vitamiinide tarbimise tähtsus inimestel, kes treenivad kolm või rohkem korda nädalas. Intensiivne treening on raske lihastöö, mille käigus kaotab organism higistamise kaudu vett ning vajalikke elektrolüüte ja vitamiine, mille tulemusena võib väheneda treenija sooritusvõime ja vastupidavus.

Kaalust allavõtmisel treenitakse tavaliselt suurema koormusega ja keha vajab toetust, et muutusega toime tulla. Tervisliku toidu ning õigete lisanditega on võimalik kompenseerida higiga eritunud elektrolüüdid ja vitamiinid, et säilitada hea tervis ja füüsiline vorm.

Soovitus treenivale inimesele

Meie kliimas vähese päikesepaiste tõttu vajalik tarbida sügisest kevadeni D-vitamiini. D-vitamiini vaegus põhjustab lihaste nõrkust, pidevat väsimust, kroonilist lihaste ja luude valulikkust.

Parima valiku tegemine

Toidulisandite valimisel on tähtis lugeda koostisosi, et veenduda nende kvaliteedis ja usaldusväärsuses. Juba peale paari nädalat tarbimist peaks olema tunda, kas lisand mõjub või mitte. Vajadusel näitab põhjalik vereanalüüs muutusi organismis ja sellest lähtuvalt saab reguleerida toidulisandite tarbimist.

Oluline on teadvustada söödavate toiduainete mõju oma tervisele ning toidulisandite tähtsust hea tervise saavutamisel ja säilitamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles