Taimetark soovitab: taimeriigi ravija number üks aitab seljatada vaat et kõik haigused (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Natalya Danko/PantherMedia / Natalya Danko

Kõik ülivõrdes omadused, mis ühes taimes üldse leiduda võivad, on koondunud küüslauku.

Palju on temast kirjutatud nii artikleid kui raamatuid, kiidetud ja ülistatud ta ravitoimeid ja kasutamist kulinaarias. Küüslauk on meile kättesaadav ja koduses apteegis ning köögis tuleks teda au sees hoida, kindlasti seda kõik teevadki. Kuid kordamine on tarkuse ema! Eriti praegusel kevadtalvisel ajal, kus kimbutavad viirushaigused, ilmnevad kevadväsimuse tunnused ja toimib vähene aktiivsus – avasta küüslauk!

Päritolu ja ajalugu

Küüslauk (Allium sativum) on lauguliste (Alliaceae) perekonda kuuluv kultuurtaim. Tema kodumaa on Kesk- ja Lõuna-Aasia, nüüdseks on ta levinud kogu maailmas. Küüslauk on liitsibul, mis varre kaelale kinnitunud tütarsibulatest ehk küüntest. Eestis kasvatatakse kahte sorti, tali- ja suviküüslauku.

Küüslauk on üldse üks vanimaid ravimtaimi, mida kasutati Lähis-Idas juba umbes 5000 aastat tagasi. On teada, et teda peeti tugevuse ja vastupidavuse suurendajaks, südame tugevdajaks ja haiguste tõrjujaks. Ürikutest on selgunud, et küüslauk oli eriti oluline Vanas Egiptuses, kus teda anti püramiidide ehitajatele, nagu ka sibulat. Selle ostmiseks kulutati väga palju raha, sest orjade tööjõud sõltus orjade tervise tugevusest. Kõiki haigusi raviti seal küüslauguga, Egiptuses muutus koguni rahvustoiduks. Küüslauku olevat leitud isegi Tutanhamoni hauakambrist.

Vanad roomlased valmistasid küüslaugu mahlast koos koriandriga armujooki ja pühendasid selle viljakusjumalanna Ceresele. Kreekas anti sportlastele enne võistlusi küüslauku, et nende võistlustulemusi parandada. Hippokrates tundis ja kasutas seda taime. Ka Hiinas teati-tunti küüslauku, samuti Tiibetis ja Indias. Teda kasvatasid kõik kultuurrahvad. Aastal 2700 eKr ilmunud Shen Nongi ravivate taimede raamatus «Materia Medica» on käsitletud küüslaugu erinevaid raviomadusi. 

Ravija number üks taimeriigis

Venemaal nimetatakse küüslauku vene penitsilliiniks. Küüslauk sisaldab tõepoolest penitsilliini tugevusega antibiootikumi, millel puuduvad otsesed kõrvalmõjud. Küüslaugu omadusi on põhjalikult uuritud Jaapanis, Saksamaal ja Ameerikas. Mitmed farmakoloogilised uuringud on tõestanud, et ta mõjutab organismi tervikuna, eeskätt kui antibakteriaalne, mikroobidevastane ja tõhus antioksüdant.

Küüslauk on mitmekülgselt kasulik tervisele:

  • tõstab immuunsuse taset,
  • alandab kolesteroolitaset,
  • taandab vähirakke,
  • aitab aeglustada keha vananemisprotsesse,
  • ennetab ateroskleroosi,
  • toimib hävitavalt viirustele, seenhaigustele,
  • soodustab seedetegevust,
  • hävitab sooleparasiite,
  • soodustab maksa, neerude ja südame tööd,
  • aitab reuma ja podagra korral,
  • alandab vererõhku,
  • on verepuhastaja,
  • mõjub noorendavalt kogu organismile.

Küüslauk on tugevalt antiseptiline. Tal on pikk kasutusajalugu eeskätt mitmesuguste infektsioonide ravimisel, kaasa arvatud stafülokokk, streptokokk, tuberkuloos, raskesti paranevad haavad ja mädapaised. Küüslauk kiirendab ka ainevahetusprotsessi, annab energiat dieedi ajal.

Koostises on leitud järgmisi tervisele kasulikke elemente: väävlit, fosforit, kaaliumi, magneesiumi, tsinki, naatriumi, rauda, vaske, vitamiine, aminohappeid jpt, elementide arv küündivat kahesajani.

Hiina meditsiinis

Küüslauk – värskena kuum, töödelduna soe. Maitse – toorena terav, töödelduna magus-terav. Organid – jämesool, kops, põrn, magu. Toime: antibakteriaalne, viiruste- ja parasiitidevastane. Soojendab ja tugevdab magu ja põrna, parandab qi liikumist. Toime: immuunsuse tugevdamine.

Vastunäidustused: kuumuse sümptomid, palavik, allergiline reaktsioon küüslaugule. Pikalt naha pinnale jätta ei tohi.

Lõhn

Küüslauk teadagi lõhnab. Seda põhjustab eeterlikus õlis sisalduv lõhnatu ühend alliin, mis ensüümide toimel kiiresti laguneb spetsiifilise lõhnaga allitsiiniks, kui küüslauku lõigata. Allitsiin ongi tugeva bakteritsiidse toimega lenduv antibiootikum. Lahtilõikamata küüslauk lõhna ei erita. Küüslauguküüsi võib hoida õlis, kuivatada. Küüslaugust valmistatakse tinktuuri, õli, pulbrit.

Kuulsust kogub must küüslauk, mida saadakse küüslaugu fermenteerimise teel, mis on pikaaegne kuivatamise protsess. Must küüslauk ei lõhna nii tugevalt, kuid tema maitseomadused on isegi paremad, toime sama tugev.

Kyolic

Wakunaga teaduskeskuses Jaapanis on rakendatud jõud ja vahendid küüslaugu muutmiseks täiuslikuks preparaadiks. Koostöös saksa keemik Eugene Schnelliga, kes püüdis «külma vananemise”»protsessis allitsiini hulga minimeerida selliseks, et see oleks organismile vähem ärritav kuid samas eriti efektiivne, tekkis «täiuslik küüslauk», mille nimetuseks sai Kyolic.

Sellena on ta levinud Ameerikas, Kanadas leopiin, Jaapanis kyolepiin. Kyolic’u jaoks kasvatatakse küüslauku eriti viljakas mullas Jaapani põhjapoolseimal saarel Hokkaidol, ekstra valitud küüslaugud saadetakse Wakunaga farmaatsiakeskusse Osakas, kus ekstraheeritakse küüslaugumahl, mis läheb ainulaadsesse kuumuseta tootmisprotsessi. Sellega muudetakse allitsiin organismile kergesti talutavaks ja vähem lõhnavaks. Kyolic kui preparaat sisaldab kõik komponente, eriti rikkalikult seleeni. Selle kasutusala on väga lai, toimib pea kõikide tsivilisatsiooni haiguste puhul ravile kaasaaitavalt ja haigusi ennetavalt.

Kulinaarias

Küüslauk on üks universaalsemaid maitsetaimi. Maitsestamisel võib kasutada kogu taime, kevadel on eriti kasulikud värsked küüslauguvõrsed. Tavaliselt kasutatakse küüslauguküüsi. Neid lisatakse toitudesse erinevalt – kas hakitult, purustatult, pressitud mahlana, terve küünena, näiteks pilaffi lisatakse terve «pea», küüsi eraldamata. Kuumadele toitudele enne valmistamise lõppu, paljude toitude jaoks aga kuumutatakse õlis toiduvalmistamise alguses. Sobib kõikide toitude maitsestamiseks. On tehtud ka väga erinevaid katsetusi ja saadud palju uudseid kombinatsioone. Küüslaugust saab valmistada väga põnevaid toite, leidub küüslaugule pühendunud kulinaare ja on olemas isegi küüslaugurestoranid.

Musta küüslaugu kasutamine kulinaarias on hoogu saanud viimastel aastatel, selle maitseomadused erinevad tavalisest ja pakuvad suurt kulinaarset naudingut.

Küüslaugu teravat lõhna aitavad leevendada petersell, kaneel, tsitrusekoor, aniis, tähtaniis, pipar, münt, köömned, juust, või kohupiim ja koor. Kuumutamisel küüslaugu lõhn väheneb või kaob.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles