Kui palju kaloreid on munavalges?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ruslan Olinchuk/PantherMedia/Scanpix

Paljud fitnessiga tegelejad eelistavad terve muna asemel ainult munavalget süüa. Kuna seda peetakse munakollasest palju «tervislikumaks», on munavalgeomletid jõudnud ka restoranide menüüdesse.

Munavalge kasuks räägib tõesti palju. Selles ei ole rasva, kuid on palju valku - kuuegrammises munas on koguni 3,6 grammi valku. Teiseks on leitud, et munavalges leiduv peptiid aitab vererõhku alandada, kirjutab Woman’s Health.

Kui ühes suures munas on kokku umbes 72 kilokalorit, siis munavalges on ainult 17 kilokalorit. Seetõttu süüaksegi tihtipeale valkude saamiseks vaid munavalget. Paraku palju muud munavalge ei sisaldagi ja mitmekülgse söömise nimel tasub ka munarebu siiski ära süüa.

Kuigi munakollane on kaloririkkam, on selles D-vitamiini, foolhapet ja A-vitamiini, mis selle söömist kindlasti õigustavad.

«Söö ikka terve muna ära. Munavalge ei ole tervislikum kui terve muna,» toonitab Dallases töötav spordidietoloog dr Amy Goodson, kelle sõnul ei ole vaja karta, et muna söömine tõstaks kolesterooli taset. «Terve muna toitainesisaldus kaalub kõik üles.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles