Miks on mustikate peal hele kiht?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustikad.
Mustikad. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Pesemata mustikate peal on õrn hele kate, nagu neid oleks tärklise sees veeretatud. See on vahakiht, mis kaitseb marja riknemise eest.

Mustikas ise on väga tume, kui mitte öelda must, millest tuleb ka selle nimi. Marja katab aga õhuke vahakiht, mis teeb marja heledamaks ja värvi sinakamaks.

Poolas asuva mustikakasvanduse omanik Agata Małkiewicz selgitab Daily Mailis, et mustikatel on naturaalne õrn vahakiht, mis kaitseb marja kahjustuste ja haiguste eest. «See on loomulik ja seda ei panda kuidagi kunstlikult marjadele peale,» rahustab ta skeptikuid. «See kaitseb marja väliste kahjustuste eest.»

Mustikad.
Mustikad. Foto: Panther Media/Scanpix

Vaha ei lase bakteritel ja seenorganismidel marja külge kinnituda ning nii ei lähe vili kiiresti pahaks. Tegelikult katab samalaadne vaha kõik marju, kuid kuna mustikas on nii tume, hakkab see selle pealt kergesti silma.

Seda teades tasubki marju ostes alati vaadata, et need oleks võimalikult palju vahaga kaetud. Nii on kindel, et need on värsked. Peale selle, et vaha kaitseb marja väliste tegurite eest, hoiab see ka viljamahlu kinni ja ei lase marjal kiiresti ära kuivada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles