Elamuslikud maitsed

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Köök. Pildil on kokk Toomas Lääts.
Köök. Pildil on kokk Toomas Lääts. Foto: Marina Puškar

Värskelt ellu astunud kokakooli Köök sisekujunduses kohtuvad Tallinna vanalinna võlvid, korralik köögitehnika ja Eesti kunst.


Viimastel aastatel on moodi läinud gurmaanlus ja kokkamishuvilised otsivad aina uusi võimalusi kogeda põnevaid maitseid. Sellest sügisest ootab neid Tallinna vanalinnas uus kokakool - aistingute ateljee Köök, mis annab nõu kõigile huvilistele.

Namaste kokandustalu perenaise Sikke Sumari ja investeerimispankuri Indrek Kasela eestvõttel asutatud kokakoolis süüvitakse köögikunsti saladustesse ning tehakse tutvust veini, kohvi, tee ja šokolaadi kütkestava maailmaga.

Kursuslasi juhendavad meisterkokad Toomas Lääts ja Namastest Tallinna talvituma tulnud itaalia pitsameister Davide Alberoni. Veinitarkust jagavad Rein Kasela ja Matti Timmermann, šokolaadiilma saladusi avab Anneli Viik, teejuhiks teemaailma on inglane Stephen Kokker.

Stuudioköögi keskaegsete võlvide all paiknevates stiilsetes ruumides on lahedasti ruumi korraga kaheteistkümnele kokkajale.

Nagu kodus

«Meie köögis on kõik nagu kodus. Kuigi siin on tainarullimiseks, lihalõikamiseks, salati hakkimiseks, küpsetamiseks ja muuks suuremad tööpinnad ning võimsamad «masinad» - mikserid, veskid, ahjud - on enam-vähem samamoodi sisse seatud ka tavaline koduköök. Loodame, et nõnda on inimestel lihtsam meilt saadud ideid kodus edasi arendada ja täiustada,» selgitab Indrek Kasela.

Stuudioköögi keskel laiutab hiiglaslik kokkamislaud, mille alla on lahtistele riiulitele pilkupüüdvalt paigutatud suured kastrulid, pannid, kausid.

Väikeste asjade tarbeks on mahukad sahtlid, kus iga köögiriista tarvis oma lahter.
«Kui koduköögis saab ehk hakkama ühe korraliku kokanoaga - mul näiteks on üks soome sepa tehtud väits, millega saab lõigata nii värsket liha, leiba, tomatit kui ka torti, siis siin on iga töö jaoks oma nuga, väike labidas, kulp või muu instrument,» märgib Sikke Sumari.

Kogu selle modernse, ent koduse köögivarustusega kokkamisstuudio sisekujunduse on kavandanud eestvedajad ise. «Pidasime tuliseid sõnasõdu, kus kumbki kaitses kiivalt omi seisukohti, aga lõpuks saime selle siiski valmis,» muigab naine.

Vana ja uus

Looduslike materjalidega viimistletud ja Eesti moodsa kunstiga õilistatud interjööris on mõnusasti miksitud vana ja uut.

Näiteks baklažaanivärvi seinaga veinitoa kujundusele panevad punkti noorte skulptorite Edith Karlsoni ja Jass Kaselaane veiniriiul, Peeter Lauritsa foto «Mullatoidurestorani» sarjast ja ukraina kreeka-katoliku kiriku tislerite rustikaalne söögilaud, lisaks Iraanist toodud käsitöövaip.

Söögisaalis on kõrvuti Hiiumaa külatisleri tehtud nõudekapp ja moodne toekas laud, millel Indrek Kasela sõnul võivad mitu inimest suisa tantsu vihtuda. Lauda ümbritsevad Philippe Starcki kuulsad läbipaistvad plasttoolid. Modernsed lühtrid disainis Anna Roomet Taikonaudist.

«Enne remonti korraldasin siin nooremate eesti kunstnike näitusi ja kavatseme ka edaspidi anda ruumi noorte autorite loomingule. Praegu on söögitoa seinal Toomas Kuusingu maal ja Liisi Eesmaa skulptuurne Supernoova moekonkursi võidukleit,» kommenteerib Kasela.

Köögi muudavad kordumatuks vanalinlikult ehedad tellisseinad koos helkivate roostevabade pindade ja seal askeldavate inimestega, kes pärast toidu valmimist kulgevad söögituppa oma kokakunsti nautima.

Kokakoolid:

Köök - www.kook.fi
Oma Maitse kokakool - www.omamaitse.ee/lugejapakkumised
Kaupluse Kiika Kööki kokanduskursused - www.kiikakooki.ee
Hobistuudio kokanduskursused - www.hobistuudio.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles