Koduperenaise nipid aastast 1936: kartul perenaise abina!

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: kuvatõmmis Maret 1936/11

1936. aasta novembrikuu naisteajakiri Maret soovitab riiete ja esemete puhastamisel kasutada kartulit. Tänapäeval võib see ehk kummalisena tunduda, kuid tuleb välja, et kartulit peeti niivõrd universaalseks, et isegi keeduvesi ja koored läksid käiku!

Katkend ajakirjast Maret 1936/11:

Kartul perenaise abina

Kartul on köögis ja korteris mitmest küljest väärtuslik abimees. Ses mõttes on teda seni osatud liiga vähe hinnata ja kasutada. Eeskätt on tal puhastusvahendina silmapaistvaid teeneid.

Mõtleme enne kõike heledaile määrdunud rõivastele. Seks otstarbeks kooritakse kartulid ja keedetakse, mille keeduvees pestakse asjad puhtaks. Tumedate rõivaste jaoks keedetakse kartulid koorega — enne tulevad nad muidugi hästi mullast puhtaks küürida. Ka villased riided — mantlid, ülikonnad, laste rõivad — lähevad kartulite abil väga puhtaks. Meeste ülikonna jaoks arvestada 5 liitrit vett ja 2 naela kartuleid, vähematele asjadele vähem, suurematele rohkem.

Rõivapesuks veel kohasemad — olgu see eriti toonitatud — on aga toored kartulid, mida tuleb tarvitada riivitult või läbi riivmasina aetult. Riivkartulid segatakse külma veega ja pannakse siis rõivaesemed sisse, loputatakse hästi läbi ja jäetakse mõneks tunniks sinna ligunema. Väga mustad kohad harjatakse kartuliveega läbi. Viimaks väänatakse vesi välja ja harjatakse kartulikübemed küljest. Siis loputatakse puhta veega ja riputatakse varjulisse kohta kuivama, kui võimalik — riidepuuga.

Kuld- ja hõbeasju, samuti kullatud pildi- ning peegliraame ja pronksitud esemeid võib harjata ning puhastada toore kartuli veega. Eeskätt kärbsemusta saab sel teel eemaldada.

Lõpuks teavad ehk vähesed perenaised, et kartulikoorte abiga saab hõlpsasti puhastada ahjutruupe nõest! Selleks visata pärast kütmist, kõige parem õhtul, peotäis kartulikoori hõõguvale tulele ja sulgeda kindlasti ahju uks ning muud avaused. Kartulikoortest moodustuvad gaasid võtavad nõe lahti ja viivad korstnasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles