Retseptisoovitus: apelsini-pekaanipähkli saiakesed

Kadri Raig
, toidublogija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kadri Raig

Traditsiooniliselt tehakse vast igas kodus pärmitainaga pigem kaneelisaiakesi, kuid toidublogija Kadri Raig julgustab rohkem erinevate maitsetega katsetama. Tema tänases retseptis annavad pähklid pehme pärmitaina vahel äärmiselt mõnusat krõmpsuvat tekstuuri ning apelsinid on praegu nii head, et nende koort lihtsalt peab igas võimalikus retseptis kasutama.

Pärmitainas

  • 2,8 dl piima
  • 50 g võid
  • 2 spl suhkrut
  • 1 muna (ikka vabalt jooksnud kanadelt, palun)
  • 6-7 dl jahu
  • 1 tl soola
  • 1 pakk kuivpärmi

Täidis

  • 100 g pekaanipähkleid
  • 2 apelsini
  • 60 g suhkrut
  • 40 g võid

Glasuur

  • 100 g mascarponet
  • 1 apelsin
  • 10 g tuhksuhkrut
Foto: Kadri Raig

Pärmitainas

Alusta loomulikult tainast. Selleks pane kõigepealt pliidil väikse poti sees madalale kuumusele sulama või, kui see sulanud on lisa potti ka piim ja suhkur ning soojenda segu seni, kuni kõik on nii umbes käesoe.

Lisa piima sisse muna ning sega kõik omavahel segamini.

Suures kausis sega samal ajal kokku 6 dl jahu, sool ja kuivpärm.

Sega piimasegu jahusegu hulka, sega segamini ning sõtku, kuni taigen käte küljest lahti lööb. Vajadusel lisa veel jahu - kõik jahud on natuke erinevad ning täpne kogus on tunnetamise küsimus (kõigile esmakordsetele küpsetajatele pole see tunnetamise osa ilmselt väga suureks abiks, aga pole midagi teha - paremini ka seletada ei saa).

Nüüd kata kauss rätiku või kilega ning jäta toatemperatuurile umbes tunniks ajaks kerkima. Kerkimise ajal valmista täidis ja glasuur.

Täidis

Haki pähklid. Nii suureks, kui ise soovid, aga mulle tundus paras üks pähkel nii umbes kuueks kuni kaheksaks tükiks lõigata.

Eemalda korralikult pestud ja soovitavalt mahepõllumajandusest pärit apelsinidelt köögiviljakoorijaga õhukeselt koor. Nii õhukeselt, et saad kätte ainult koore oranži osa. Haki ka see peenelt.

Rösti pähkleid kuival pannil paari minuti jagu neid vahepeal raputades, kuni need kergelt röstitud saavad. Seejärel kummuta samale pannile kogu suhkur ning apelsinikoor, sega korraks läbi ja lase sel keskmisel kuumusel siis lihtsalt paar minutit olla. Võid panni vahepeal kallutada, kui tundub et suhkur kõrbema tahab minna, aga ära sega.

Kui suhkur sulanud, siis lisa pannile ka või, sega kõik omavahel läbi kuni saad mõnusalt võise karamelliga kaetud pähkli- ning apelsinitükikesed.

Tõsta pann tulelt ning jäta taigna kerkimist ootama.

Glasuur

Riivi peene riiviga terve apelsini koor ning sega see mascarpone ning tuhksuhkruga.

Pressi samasse kaussi juurde kõigepealt umbes veerandi apelsini mahl. Kui glasuur ikka veel liiga paks on, siis lisa veel pisut mahla.

Küpsetamine

Kui tainas kerkinud, kata ahjuplaat küpsetuspaberiga.

Rulli taigen üsna õhukeselt ristkülikukujuliseks lahti. No nii umbes 0,5 cm võiks taigna paksuseks olla.

Laota täidis taignale nii, et sinust eemal olev äär jääb umbes 5 cm laiuselt täidisest puutumata ja ülejäänud tainas on kaetud nii ühtlaselt, kui parasjagu õnnestub.

Keera tainas enda poolt olevast äärest alustades tugevalt rulli, lõika see 16 võrdseks rulliks ning säti need kenasti ahjuplaadile. Rulli väljas oleva taignaääre võid keerata saiakese alla.

Kata pannitäis jälle rätiku või kilega ning lase 45 min kuni tunnike kerkida.

Kui saiakesed kerkinud, siis küpseta neid eelnevalt 160 kraadini eelkuumutatud ahjus nii umbes 15 minutit, kuni need on mõnusalt kuldsed.

Enne glasuuriga katmist lase saiakestel jahtuda nii palju, et saaksid neid mõnusalt käes hoida. Liiga kuumal saial sulab glasuur lihtsalt saiakese sisse ära (maitseb ikka hästi, aga ei näe nii ahvatlev välja).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles