Kuidas valmistada tervislikke küpsetisi?

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Üldjuhul ei peeta kooke ja torte just eriti tervislikuks toiduks, kuid sünnipäevadel ja pidudel oleks ju tore ka midagi head ja magusat suhu pista. Tuleb välja, et kui valida õigeid toiduaineid, siis võib kook olla isegi üsna tervislik.

Daily Mail on toonud välja mõned näited.

Koogitäidised

Üldiselt on igasugused kreemid ja kastmed üle ujutatud rasvasest võist ja suhkrust, kuid saab ka teisiti. Näiteks kasuta vahukoore asemel väherasvast koort ja moosi asemel värskeid või külmutatud marju. Kuigi mesi on tervislikum, on ta siiski kaloririkas, seega magususe asendamiseks kasuta natuke suhkruasendajat.

Küpsised

Loobu võist ja vähenda suhkrut ning kasuta kuivatatud puuvilju ja seemneid. Küpsised ei pea ka olema väga magused, seega piisab kuivatatud puuviljadest ja kaneelist.

Brownie

See imemaitsev šokolaadipomm võib olla palju tervislikum. Näiteks kasuta puhast kakaopulbrit, mis on ilma suhkruta ja või asmel hoopis natuke õli. Magususe andmiseks sobivad õunatükid, pähklid või rosinad.

Juustukook

Juustukooki peetakse väga rasvaseks aga seda just kõrge rasvasisaldusega toorjuustu pärast. Kasuta lahjat juustu ja koort ning tavalise suhkru asmel tuhksuhkrut.

Porganikook

Kasuta ohtralt porgandit, mis on juba ise magus, samuti vähenda jahu ja lisa paksendamiseks banaani või puuvilju. Varaint on veel madala rasvasisaldusega toorjuust.

Õunakook

Õunade praadimisel lisa näiteks mustikaid, need annavad juurde magusust ning kasuta tavalise taigna asemel filotaigent. Kooki võib ka lisada madala rasvasisaldusega kreeka jogurtit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles