Retsept: Anni Rahula jõululauda ehib puuviljade, kõrvitsa ja kruupidega täidetud ahjukana  

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täidetud ahjukana.
Täidetud ahjukana. Foto: Britt Paju

Jõulud on igati sobilik aeg kulinaarseteks katsetusteks, seda eriti, kui oled isemoodi jõuluprae otsinguil.

Talleggi saadik Anni Rahula soovitab jõululauale täidetud jõulukana, millele lisavad pidulikku hõngu aromaatsed puuviljad ja mesimagus kõrvits.

«Täidetud kana võib tunduda niigi kiirel jõuluajal keeruka ettevõtmisena, kuid tegelikult ei kulu maitseka ahjukana valmistamiseks sugugi rohkem aega, kui mistahes teise jõuluhõrgutise küpsetamiseks. Toidublogija Britt Paju koostatud retsepti järgi valmib sel aastal ka meie pere jõululauale maitsev ja tervislik delikatess,» lubas Rahula.

Koostisosad:

  • 1 eestimaine broiler
  • 100 g odrakruupe
  • 1 väiksem sibul
  • 1 küüslauguküüs
  • 80 g kooritud ja tükeldatud kõrvitsat
  • 1 väiksem õun
  • 1 sl kuivatatud jõhvikaid
  • 2 sl punast veiniäädikat
  • 5 lehte värsket või 1 tl kuivatatud salveid*
  • 15 g võid
  • Soola
  • Pipart

Valmistamine:

Pane kruubid ööseks veega likku. Tõsta kana u tund enne ahju panekut toatemperatuurile, kuivata majapidamispaberiga ning hõõru seest ja väljast soola ning 1 sl punase veiniäädikaga. Kurna ja loputa kruubid, lisa 1,5 dl vett ja keeda u 10 minutit või kuni vesi on aurustunud ja kruubid pehmemad. Kui leotamiseks ei olnud palju mahti, siis vajavad kruubid rohkem vett ning ka pikemat keemisaega. Sulata pannil või ning kuumuta hakitud sibulat paari minutit ning lisa siis salvei, küüslauk, kõrvits ja südamikust puhastatud ning hakitud õun ja kuumuta veel veidi. Lõpuks vala sekka kruubid ja jõhvikad ning maitsesta soola ja pipraga ning lisa ka 1 sl punast veiniäädikat. Lase segul pisut jahtuda, seejärel täida sellega kana, vajadusel käte või lusika abil ka tugevamalt surudes. Kinnita kana alumine ots hambatiku abil mõlemat nahapoolt korraga sik-sakina läbi torgates. Lükka saba vastu kana suunaga rinnaku poole ning suru teine hambatikk horisontaalselt saba alla, nii et see oma asendit hoidma jääks.

Seo jalad lihanööriga kokku ja aseta kana 180-kraadisesse ahju 1,5 tunniks küpsema. Vahepeal kasta kana pannivedelikuga ning kui rinnakuosa või tiivaotsad liiga tumedaks kipuvad tõmbuma, siis kata need fooliumiga. Kontrolli küpsust, torgates terava noaga kintsuosa kondi suunas - kui eralduv vedelik on kaunilt klaar, on kana valmis.

Lase jõuluprael enne lahti lõikamist u 15 minutit puhata, nii on tulemuseks pehmem kõhutäis.

*Kui salveid kauplust ei leia, võid kasutada ka värsket või kuivatatud tüümiani. Maitse jääb küll erinev, kuid sobib siia retsepti samuti hästi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles