Retseptisoovitus: profitroolid suitsukanakreemiga

Kadri Raig
, toidublogija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kadri Raig

Toidublogija Kadri Raig õpetab, kuidas teha profitroole, mis on pealt krõbedad ja seest mõnusalt mahlased. Täidiseks võib panna nii soolast kui magusat, siin on aga suitsukanakreemi retsept, mis sobib hästi ka jõululauale.

Keedutainas

  • 4,5 dl vett
  • 120 g võid
  • 1 tl soola
  • 270 g jahu
  • 6 muna

Suitsukanavaht

  • 2 suitsutatud kanakoiba
  • 200 g toorjuustu
  • 200 g vahukoort
  • Peotäis peenelt hakitud tilli
  • Musta pipart

Profitroolide jaoks

1. Eelkuumuta ahi 220 kraadini.

2. Kuumuta vesi koos või ja soolaga keemiseni.

3. Tõsta pott tulelt, kummuta sinna eelnevalt välja kaalutud jahu ning sega kõik ühtlaseks.

4. Tõsta pott madalale kuumusele tagasi ning sega tainast tulel umbes 3 minutit, kuni tekib ühtlane taignapall ning sa niiskust on välja auranud.

5. Seejärel tõsta taigen tulelt ning lase mõni minut jahtuda.

6. Nüüd lisa ükshaaval munad ning sega taigen enne iga muna lisamist ühtlaseks. Taigen peab jääma tugev. Kui sul on väga suured munad, siis võimalik, et piisab ka viiest munast. See on selline tunnetamise küsimus - taigen peab olema pritskotiga pritsitav aga samas kindlalt oma kuju hoidma.

7. Kui tainas ühtlane, siis võtagi pritskott, tõsta tainas sellesse ning pritsi küpsetuspaberiga kaetud plaadile väikesed tupsukesed.

8. Kui tupsukesed valmis, siis tee oma sõrmed märjaks ning tupsuta tekkinud teravad otsad lamedamaks, et need ahjukuumuses ei kõrbeks.

9. Küpseta profitroole 220 kraadi juures umbes 15 minutit (kui kasutad kaht plaati korraga, siis tõsta need poole küpsemise peal ümber), seejärel alanda kuumus 200 kraadini ning küpseta neid veel umbes 10 minutit.

10. Seejärel torka igasse taskukesse terava noaotsaga auk, et niiske õhk välja pääseks ning jäta need siis praokil uksega ahju, kuni need jahtuvad.

Suitsukanavahu jaoks

1. Puhasta kanaliha luudelt, nahka ei ole vaja eemaldada ning haki kõik peenteks kuubikuteks.

2. Purusta see kas võimsas köögikombainis või saumikseriga nii peenikeseks, kui võimalik.

3. Lisa kanale toasoe toorjuust ning töötle ka see ühtlaseks.

4. Viimasena lisa segule eraldi vahustatud koor ning till ja sega kõik omakorda kokku.

5. Maitsesta pipraga ja kui vaja, siis lisa ka pisut soola (mul oli piisavalt soolane kana ja ei näinud soola lisamiseks vajadust).

6. Seda vahtu saad nüüd kasutada kas võileival, võileivatordi kaunistamisel või tänase retsepti puhul profitroolide täidisena. Selleks pane vaht peene otsikuga varustatud pritskotti, suru see ots profitrooli küljele tehtud august sisse ning suru see vahtu täis. Korda sama ülejäänud profitroolidega.

NB! Sellest kogusest taignast saab tuuletaskuid rohkem, kui täidist on. Peaaegu pooled jäävad üle. Aga oleme ausad - tegelikult sa ju tahad ikkagi need ülejäänud millegi magusaga täita.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles