Millist värvi paprika on kõige tervislikum?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paprika.
Paprika. Foto: Vida Press

Eksivad need, kes arvavad, et pole vahet, mis värvi paprikat osta. Erinevat värvi köögiviljad sisaldavad erinevaid fütotoitaineid ja nii ka paprikad. Toiduklubi toitumisnõustaja Merike Kaarma võttis paprikad lähema vaatluse alla.

Eri värvi paprikate võrdlus

Foto: Toiduklubi

Nagu ka tabelist selgub, on C-vitamiini seisukohalt kõige parem valik just kollane paprika. A- ja E- vitamiini ning beeta-karoteeni sisalduse poolest teeb silmad ette punane paprika. Kõige vähem kasulikke aineid leidub aga rohelises paprikas. Samas, rohelist köögivilja peaksime igapäevaselt koguseliselt kõige rohkem sööma.

Märgime aga ka ära, et erinevused toitainetes võivad olla tingitud ka sellest, kuidas toidu koostise andmed on saadud – kas ja kuidas need on analüüsitud. Viljade toitaineline sisaldus on mõjutatud ka näiteks kasvukohast ja -tingimustest, sellest kas need on toored või on saavutanud küpsusastme. Samuti sellest, kuidas viljad on säilitatud ja veel paljudest muudest teguritest. Kuna me päriselus kunagi ei tea, millises viljas just parasjagu on kõige rohkem vitamiine, tuleb kindlasti süüa mitmekesiselt.

Seega, vali paprika vastavalt vajadusele. Söö kordamööda kõiki värve ning toitu üleüldse mitmekesiselt, et saada võimalikult palju kasulikke toitaineid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles