Retseptisoovitus: Aleksandri kook ja Soome 100

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandri kook.
Aleksandri kook. Foto: Eva Pärtel

Meilegi juba aastakümneid nii hästi tuttav Aleksandri kook on pärit Soomest ja koogil on pikk ajalugu. Aastal 1818 külastas esimest korda Helsingit Vene tsaar Aleksander I ja tema külaskäigu auks Soome koogimeistrid need koogid lõidki. Soome iseseisvuspäeva puhul jagab Eva Pärtel oma raamatust «Nostalgilised tordid ja koogid» seda kuldaväärt retsepti.

Aleksandri koogid

Koogipõhi:

•    100 g toasooja võid

•    2 spl tuhksuhkurt

•    1 muna

•    200 g nisujahu

•    1 tl küpsetuspulbrit

•    poole sidruni riivitud koor 

•    1 spl sidrunimahla

Täidis:

•    200 g ploomipovidlot (või paksemat marmelaadi)

Glasuur:

•    100 g tuhksuhkurt

•    2 spl vett

•    1 spl sidrunimahla

1. Koogipõhjaks vahusta toasoe või suhkruga. Lisa sidrunikoor ja -mahl. Hõõru juurde muna. Lisa nisujahu-küpsetuspulbri segu ja sega võimalikult lühidalt ühtlaseks. Pane kilesse ja jäta tunniks ajaks külmkappi.

2. Rulli taigen küpsetuspaberi peal õhukeseks ristkülikuks (ca 25x35 cm) ja tõsta koos küpsetuspaberiga ahjuplaadile. Küpseta 175-kraadises ahjus 15-18 minutit, kuniks õige kergelt pruunikas. 

3. Võta ahjust ja õgvenda (kohe, ahjust võttes) servad. Lõika kaheks tükiks. Ühele poolele määri povidlo (seda on parem teha kui koogipõhi on veel soe). Tõsta peale teine koogipoolik ja jäta jahtuma.

4. Glasuuriks sega kokku tuhksuhkur, vesi ja sidrunimahl. Nirista-määri jahtunud koogile ning jäta ööseks toasoojasse kohta kuivama. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles