Retseptisoovitus: pasteeditrühvlid

Kadri Raig
, toidublogija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kadri Raig

Kes ütles, et trühvlid peavad magusad olema? Kindlasti mitte toidublogija Kadri Raig, kes oma retsepti lahkesti jagab. Juhul, kui sa pasteeti trühvliteks veeretada ei viitsi, jäta see niisama. Mõlemad sobivad kenasti ka näiteks jõululauale.

Vaja läheb:

  • 1 kg broilerimaksa
  • 200 g võid
  • 1 sibul
  • 1 porgand
  • 1 loorberileht
  • Soola-pipart
  • Praadimiseks pisut õli
  • 0,5 sidruni mahl
  • Umbes 4 cl Calvadost
  • Soovi korral 300 g maapähkleid trühvlite veeretamiseks

Juhtnöörid

1. Koori sibul ning porgand, haki mõlemad peeneks ning pane umbes kolmandikuga võist, pisukese soola ja loorberilehega suuremasse potti keskmisele kuumusele pehmenema. Umbes 10 minuti pärast kalla sinna lisaks umbes 0,5 dl keevat vett, kata pott kaanega, keera kuumus madalaks ning lase sel podiseda, kuni kõik pehme. Ise saad samal ajal muude asjadega tegeleda.

2. Puhasta maks kelmetest. Sulata pannil pisut võid ning laota sinna maks ühe kihina. Suure tõenäosusega pead maksa praadima mitmes osas, minu panni puhul näiteks kolmes. Kui maks ühelt poolt mõnusalt krõbe, siis keera need ümber ning soola ja piparda praetud poolt. Kokku peaks maks pannil viibima nii umbes 6 minutit nii, et see oleks väljast mõnusalt pruunistunud, aga seest veel roosa.

3. Tõsta praetud maks taldrikule puhkama, kuni ülejäänud maksaga toimetad. Viimasele pannitäiele kalla praadimise lõpus juurde Calvados ning prae veel umbes 30 sekundit. Proovi kogu Calvadosiga maitsestatud maksa mitte kohe nahka pista

4. Porgandite ja sibulate juurest eemalda loorberileht, maitse igaks juhuks, kas köögiviljad on pehmed.

5. Siis kalluta maks sinna juurde, sega kõik läbi, tõsta pott tulelt ning jäta paarikümneks minutiks jahtuma.

6. Otsi välja saumikser. Pigista pasteedi juurde sidrunimahl ning kummuta sinna ka kogu või, mida sa enne juba ära ei kasutanud.

7. Surista kõik hästi ühtlaseks.

8. Kui soovid pasteeti lihtsalt niisama süüa, siis kalla see nüüd karpidesse ja lase jahtuda.

9. Kui soovid sellest trühvlid vormida, siis tõsta seesama pott jahedasse ning lase sel üleöö taheneda.

10. Trühvleid veeretame pähklite sees. Selleks rösti kuival pannil kooritud maapähkleid panni aeg ajalt raputades umbes 7 minutit. Lase pisut jahtuda ning seejärel haki pähklid peenelt.

11. Kui pasteet on tahenenud, siis võta sellest umbes 1 tl jagu pasteeti, rulli see käte vahel palliks ning keeruta pallikesi pähklite sees.

12. Enne serveerimist hoia pasteedipallikesi jahedas, et need oma vormi ei kaotaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles