Miks on pildi järgi kalorite arvutamine väga halb mõte

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Kui sa oma söögist Instagrami pilti ei teinud, siis kas sa üldse sõid midagi? Nüüd on dieediäpp LoseIt! välja tulnud uue rakendusega kõikidele nendele toidupiltidele ja lubab, et arvutab kõigest foto järgi kokku eine kaloraaži. 

Muidugi peab kohe arvestama sellega, et äpp ei lubagi, et oleks alati täpne. Pealegi ei arvesta see kastmeid või õlisid, mis tuleks käsitsi juurde lisada, kirjutab Greatist.

Sellele vaatamata on veel kaks olulist probleemi, millest ei saa mööda vaadata. 

  1. Kaloriarvestus on vigane süsteem. Kaalu langetamine on keerulisem protsess kui «kalorid sisse ja kalorid välja» arvutamine. Pealegi ei ole numbrite jaht pikas plaanis jätkusuutlik tegevus ja kui kaloridefitsiidiga õnnestubki kaalust alla saada, tuleb mõelda, kuidas seda hiljem ka all hoida. Seega on parem keskenduda elustiilivalikutele ja leida mooduseid, kuidas oma söömisharjumusi püsivalt paremaks muuta.
  2. Kõik kalorid ei ole samaväärsed. Igaüks teab, et kui süüa 300 kilokalori jagu kanafileed, ei ole see sama kui süüa 300 kilokalori eest komme. Ka toidud, mille makrotoitainete osakaal on sarnane, võivad mõjuda kehale omamoodi. Küpsistes ja pruunis riisis võib ka olla sama palju süsivesikuid, kuid me teame, et need pole võrdselt kasulikud toidud.

Tervisliku toitumise puhul on lõpuks kõige olulisem teadlikkus ja kui sa ei süvene, mida sööd, siis ei tule toidu pildistamine pikas plaanis paraku üldse kasuks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles