Kas teadsid? Keskmiselt sööb Eesti elanik sööb aastas 1,6 kilo just seda toiduainet

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Nils Weymann / PantherMedia / Scanpix

Eestis tarbitakse aastas ligi kaks miljonit kilogrammi ketšupit. Eesti kastmete turuliidri Põltsamaa Felixi turundusdirektori Marek Viiloli sõnul süüakse Eestis aastas sama palju ketšupit inimese kohta kui näiteks Rootsis.

«Keskmiselt tarbib üks Eesti elanik aastas umbes 1,6 kilo ketšupit, millest enam kui kilo moodustavad kindlasti Felixi ketšupid,» sõnas Põltsamaa Felixi turundusdirektor Marek Viilol. Ketšupit tarbitakse enim grillihooajal, mis kestab maist juulini.

Viiloli sõnul näitavad läbiviidud tarbijauuringud, et Eesti ketšupiturul tehtavaid ostuvalikuid kujundab toote maitse ja seda ülekaalukalt – lausa 80 protsenti eestlastest hindab ketšupi ostmisel enim selle maitset.

HUVITAVAID KETŠUPIFAKTE

  1. Tomat pole alati olnud võtmemängija. Esimene teadaolev ketšupiretsept pärineb aastast 544 Hiinast, kus seda nimetati ke-tchup ja mis oli sootuks kalapõhine.
  2. Tomatid võisid lisada ameeriklased. Varajased avastajad tõid ketšupi Euroopasse, kus püüti leida asendust sojakastmele, mis originaalretseptis kasutusel oli. Esimene tomatipõhine ketšupiretsept pärineb Philadelphia taimekasvatajalt James Mease’ilt aastast 1812. Ta nimetas tomateid «armastuseõunteks». Eurooplased olid nimelt tomatite osas kõhklevad, kuna pidasid neid mürgisteks.
  3. Ketšup oli imerohi. Aastal 1834 nimetas Ohio arst dr John Cook Bennett ajakirjanduses tomateid raviks kõige vastu «alates kõhukinnisusest lõpetades kooleraga». Oma kampaania raames avaldas ta ka ketšupiretsepte.
  4. Algus oli raske. Halva maine sai ketšup endale külge 1860ndatel, kuna tootjad kasutasid ikoonilise punase värvi saavutamiseks liigselt säilitusaineid ja kivisöetõrva. Aastaks 1901 aga oli olukord juba paranenud ning ameeriklastel oli poes valida suisa 94 erineva ketšupibrändi vahel, kirjutab Listverse.
  5. Ameeriklased armastavad ketšupit väga. The Oxford Companion teab, et ameeriklased valavad aastas oma toidule 10 miljardit untsi (283 miljonit kilogrammi) ketšupit aastas. See teeb iga elaniku kohta umbes kolm pudelit ketšupit, kuid mis kiire arvutuse kohaselt on siiski vähem kui eestlased seda tarbivad (1,1 kilo elaniku kohta).
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles