Klassikaline pärmitainas vastlakuklite ja pirukate tegemiseks (1)

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärmitainas.
Pärmitainas. Foto: Retseptisahtel

Pärmitainast saab teha lõputult põnevaid küpsetisi, soolaseid ja magusaid, argipäevaks ja tähtsamateks sündmusteks. Pärmitaina valmistamine on tegelikult lihtne. Kui kord juba nipid käes, siis valmivad pärmitainast pitsapõhjad, kringlid, pirukad ja saiakesed ilma suurema pingutuseta. 

Retseptisahtel aitab hädast välja ja õpetab homse vastlapäeva puhul, kuidas teha pärmitainast, millest saab ka oivalised kuklid.

Paljud teevad pärmitainast tegelikult n-ö tunde järgi, täpseid koguseid mõõtmata. Neile, kel vilumust veel vähe, oleme siia lisanud siiski umbkaudsed kogused. Suhkru ja soola vahekorda võib vastavalt vajadusele muuta (sõltuvalt, kas tegemist on soolase või magusa küpsetisega). Samas tasub meeles pidada, et igas küpsetises võiks olla näputäis mõlemat – siis on maitsed paremini tasakaalus.

Valmistamisaeg: 1 h 40 min

Küpsetamise aeg: 20 min

Kokku kuluv aeg: 2 h

Koostisained:

  • 1 pakk kuivpärmi
  • 2 tl soola
  • 3-4 spl suhkrut
  • 900 g jahu
  • 1 kl leiget vett
  • 250 g hapukoort
  • 70 g võid

Valmistamisõpetus

Sega kuivained (jäta umbes veerand jahust hilisemaks, seda võid lisada jao kaupa, vastavalt vajadusele).

Lisa vesi, hapukoor ja sulatatud või.

Sõtku tainast nii kaua, kuni see käe küljest lahti tuleb.

Aseta rätik kausi peale ja jäta kauss tainapallikesega umbes tunniks ajaks soojemasse kohta kerkima. Sõtku maha ja lase veel pool tundi kerkida (tuuletõmbuses ja jahedas pärm ei kerki hästi).

Nüüd on tainas valmis saama pirukaks, pitsapõhjaks, kringliks või milleks iganes! Enne taina vormimist / rullimist puista tööpinnale õhuke kiht jahu – nii ei jää tainas sinna kinni (ka tainarulli võid jahuse käega üle tõmmata).

Märkmed

Tainast võid valmistada kas või väikeseid koduseid kukleid (sobivad hästi supi kõrvale või hommikuseks ampsuks). Selleks vormi tainast parajad pallid (tainas kerkib ka küpsedes!), laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning aseta eelsoojendatud ahju (200*C) u 20 minutiks. Kui tahad eriti läikivaid kukleid, võid nad enne ahjupanekut lahtiklopitud munaga üle võõbata.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles